Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Süt üreticisinin çığlıklarına aylardır sessiz kalan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ulusal Süt Konseyi, bugün apar topar toplanarak çiğ süt fiyatlarında 1 liralık artışa gitti. ‘Gıda Komitesi’nin kararı olmadan Ulusal Süt Konseyi’ toplanamıyor iddiasının da büyük bir yalan olduğu ortaya çıkarken, USK toplantısının bugün Çanakkale’de yapılan ve 9.3 lira ile sonuçlanan süt ihalesinden önce yapılması dikkat çekti.

Ulusal Süt Konseyi, Gıda Komitesi’nin kararı olmadan bugün sabah saatlerinde apar topar toplanarak, çiğ süt fiyatlarını masraflar hariç 7.5 liradan 8.5 liraya çıkardı. Belirlenen fiyat, 15 Ekim’den sonra uygulanacak.

PEKİ, NE OLDU DA ÜRETİCİNİN FERYADINA RAĞMEN AYLARDIR ARTIRILMAYAN ÇİĞ SÜT FİYATLARI BUGÜN ARTIRILDI?

Bugüne kadar çiğ süt fiyatlarının artırılmaması Gıda Komitesi’nin izin vermemesine bağlanıyordu. Gıda Komitesi, geçtiğimiz hafta toplanmış, çiğ süt fiyat artışları ile ilgili bir karar çıkmamıştı. Ancak bugün ne oldu ise Ulusal Süt Konseyi sabah saatlerinde apar topar toplanarak çiğ süt fiyatlarını 7,5 liradan 8,5 liraya çıkardı. Ulusal Süt Konseyi’nin bu kararı, Gıda Komitesi iddiasının kocaman bir yalan olduğunu gözler önüne serdi.

ÇANAKKALE’DE YAPILACAK SÜT İHALESİNİN ÖNCE İPTAL EDİLDİĞİ AÇIKLANDI SONRA İHALE SESSİZ SEDASIZ YAPILDI!

Ulusal Süt Konseyi’nin bugün apar topar toplanmasının arkasında Çanakkale’de bugün Köy Kooperatifleri Merkez Birliği Başkanı Mehmet Özkurnaz ile TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu’nun ortaklaşa yapacağı süt ihalesi yatıyor. Söz konusu ihalenin gece iptal edildiği açıklanırken, sonra ne oldu ise ihale sessiz sedasız yapıldı. TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu’nun da katılımıyla yapılacak süt ihalesinde çıkacak fiyat, Türkiye geneline yönelik bir mesaj olarak verilecekti. Ancak ihalenin iptal edildiği açıklanmasına rağmen sonra sessiz sedasız yapılması, Sencer Solakoğlu’nun ihaleye katılımını önlemeye yönelik bir hamle olarak değerlendirildi.

Çanakkale’de yapılacak toplantı gece ani bir kararla iptal edildiği duyurulurken, diğer yandan sabah erken saatlerde ani bir kararla da Gıda Komitesi’nden görüş alınmadan Ulusal Süt Konseyi toplantıya çağrıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı bu hamle ile çiğ süt fiyatlarının 9 liranın üstüne çıkmasının önüne geçerken, sütte oylanan gizli planı da deşifre etti.

TARIM BAKANLIĞI VE USK YİNE OFSAYTA DÜŞTÜ!

Önce iptal edildiği açıklanan ancak daha sonra sessiz sedasız yapılan Çanakkale’deki süt ihalesi, Ulusal Süt Konseyi’nin üstünde bir fiyatla sonuçlandı. USK, masraflar hariç 8.5 lira fiyat belirlerken, Çanakkale’de yapılan süt ihalesi, masraflar dahil 9.3 lira olarak sonuçlandı. Çanakkale’deki süt ihalesi masraflar hariç tutulduğunda USK’nin 20-30 kuruş üstünde olurken, bu durum üreticinin aleyhine yapılan bütün ince hesaba rağmen Tarım Bakanlığını yine ofsayda düşmesine neden oldu.

TARIM BAKANI 8.5 LİRAYI ÜRETİCİYE MÜJDE HAVASINDA AÇIKLADI!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin bu süreçle ilgili tavrı da dikkat çekti. Aylardır süt üreticisinin feryadına kulak tıkayan Bakan Kirişçi, Ulusal Süt Konseyi’nin apar topar yaptığı toplantının ardından çiğ süt fiyatlarının 7.5 liradan 8.5 liraya çıkarıldığını, çiğ süt prim desteklerinin de 2.5 kat artırılarak 20 kuruştan 50 kuruşa yükseltildiğini ve üreticinin eline masraflar hariç 9 lira geçeceğini bir müjde havasında açıkladı!

GIDA KOMİTESİ’NİN KARARI OLMADAN USK FİYAT ARTIRABİLİYORSA BAKAN KİRİŞÇİ AYLARDIR NEDEN ÜRETİCİNİN FERYADINA KULAK TIKADI?

Gıda Komitesi’nin kararı olmadan Ulusal Süt Konseyi toplanarak fiyat artırabiliyorsa, Bakan Kirişçi’nin aylardır üreticinin feryadına neden kulak tıkadığının sorusu bütün süt üreticileri tarafından sorgulanırken, Bakan Kirişçi’ye karşı da tepkiye neden oldu. Çiğ süt fiyatlarında bugün yapılan 1 liralık artışın aslında üreticinin lehine değil tam aksine üreticinin gazını almak için yapıldığının farkında olan süt üreticisi, bunun da Bakan Kirişçi tarafından bilinmesini istiyor.

Diğer yandan süt arzının düştüğü bir dönemde sanayici çiğ süte daha iyi fiyat vermeye hazırken, Tarım Bakanlığının süt fiyatlarını üreticinin aleyhine baskılanmaya çalışılması da manidar bulunuyor.