TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Ülke hayvancılığı büyük bir çifte cinayetle çalkalanıyor. Tarım Kredi’nin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Yozgat’taki çiftliğinde Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş yüksek bir sayıda Brusella hastalığı tespit edilirken, binlerce hastalıklı hayvanın da kısa bir süre önce Kırklareli’nden Yozgat’a taşınması tam bir cinayet olarak görülüyor. 

Milli Gazete’nin ülke hayvancılığı açısından büyük bir cinayet olarak değerlendirilen skandalla ilgili haklılığı bir kez daha ortaya çıktı. Milli Gazete, iki ay önce Brusella hastalığından dolayı binlerce anaç hayvanın Kırklareli’nden Yozgat’a taşındığı iddialarını gündeme getirirken, eski Milletvekili olan Tareks Hayvancılık Genel Müdürü Adem Tatlı, iddiaları yalanlamıştı. Ancak Tatlı’nın iddiaları yalanlamasının hemen ardından Tareks Hayvancılık’ın Yozgat/Boğazlıyan’daki çiftliği Brusella hastalığından dolayı karantina altına alındığı ortaya çıktı. 3 bin anaç hayvandan kan örneği alınırken, ilk planda 600 hayvanda Brusella hastalığı tespit edildi. 

Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı! Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı!

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, hayvancılıkta görülmemiş çifte cinayet! Türkiye’nin önemli çiftliklerinden olan Tareks Hayvancılık’ta suiistimal ve iş bilmezlikten dolayı binlerce birinci sınıf anaç hayvan Brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime giderken, hastalıklı hayvanlarda Türkiye’nin bir ucundan bir ucuna taşınarak Anadolu’nun geneli tehlike altına atıldı. 

3 BİN HAYVANDAN İLK PLANDA 600’ÜNDE BRUSELLA ÇIKTI 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ın Yozgat/Boğazlıyan’daki çiftliğinde Türkiye’de bugüne kadar görülmemiş bir sayıda Brusella hastalığı tespit edildi. Çiftlikte bulunan 3 bin anaç hayvandan kan örneği alınırken, ilk planda 600’ünde Brusella hastalığı çıktı. Türkiye’nin önde gelen ari çiftliklerinden olan ve onlarca veteriner hekimin çalıştırıldığı işletmede, Brusella hastalığının bu kadar yüksek oranda hayvana bulaşması tam bir skandal ve cinayet olarak değerlendiriliyor. 

600 HAYVAN ZORUNLU KESİME GİDEREK KAVURMA YAPILACAK

İthal edilen ve birinci sınıf anaç hayvanların Brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gidecek olması ülke hayvancılığı açısından büyük bir kayıp olarak görülürken, sektör yetkilileri ve yetiştiriciler ise ari bir çiftlikte hastalıklı hayvan sayısının bu kadar yüksek çıkmasının Türkiye’de bir ilk olduğunu ve yöneticilerin zafiyetini açıkça ortaya koyduğuna dikkat çekiyor. 

SUİSTİMALLER ZİNCİRİ BİR BİRİNİ İZLEDİ 

Tareks Hayvancılık’ın Yozgat/Boğazlıyan ve Kırklareli/Lüleburgaz’da iki ayrı çiftliği bulunurken, hayvancılıkta büyük yatırım yapılacağı gerekçesiyle Kırklareli/Bayramdere’de büyük bir çiftlik daha kiralandı. Lüleburgaz’daki çiftlik tam kapasite ile kullanılamazken, Bayramdere’de üçüncü bir çiftliğin kiralanarak yıllık 1 milyon lira kira ödenmesi dikkat çekmişti. 

KİRALANAN ÇİFTLİK BOŞ KALMASIN DİYE HAYVANLAR TAŞINDI 

Bayramdere’de kiralanan büyük çiftliğin boş görünmemesi için Yozgat/Boğazlıyan’daki hayvanlar geçtiğimiz Şubat ayında sessiz sedasız Kırklareli/Bayramdere’de kiralanan çiftliğe taşınmıştı. 

İKİ AY SONRA TEKRAR YOZGAT’A GETİRİLDİ 

Sonra ne olduysa bin bir zahmetle ve ciddi bir nakliye ücreti ödenerek Yozgat’tan Kırklareli’ne taşınan hayvanlar iki ay geçmeden bu sefer tekrar Kırklareli’nden geri Yozgat’taki çiftliğe getirildi. 

BAYRAMDERE’DEKİ ÇİFTLİK İKİ AY ÖNCE TAMAMEN BOŞALTILDI

Taşınma sırasında sadece Yozgat’tan götürülen hayvanlar değil, daha öncesinde Bayramdere çiftliğinden bulunan anaç hayvanlar da Yozgat’a götürülerek, Bayramdere’deki çiftlik tamamen boşaltıldı. Hayvancılıkta büyük yatırım yapılacağı gerekçesiyle kiralanan çiftlikteki hayvanların tamamen Yozgat’a taşınması hastalık iddiasını gündeme getirmişti. 

BAYRAMDERE’DEKİ ÇİFTLİĞİ KARANTİNA ALTINA ALDIRMAK İSTEMEDİLER 

İddialara göre, hastalığın Bayramdere’de ihbar edilmesi durumunda yıllık 1 milyon liraya kiralanan çiftliğin tamamen karantina altına alınacağı ve uzun yıllar bu çiftliğe hayvan giriş çıkışının yasaklanacağı için hayvanların tamamen Yozgat’a taşındığı belirtilmişti. Koronavirüsten dolayı sokağa çıkmanın ve şehirlerarası ulaşımın yasak olduğu bir dönemde yangından mal kaçırırcasına hayvanların bir gecede Kırklareli’nden Yozgat’a taşınması bu iddiaları kuvvetlendirmişti. 

GENEL MÜDÜR HASTALIK İDDİALARINI YALANLAMIŞTI 

Tareks Hayvancılık A.Ş’nin Genel Müdürü Adem Tatlı, hayvanların hastalıktan dolayı taşındığı iddialarını yalanlamıştı. O dönem Milli Gazete’ye yaptığı açıklamada çiftliklerin ari işletme olduğunu ve hayvanları hükümetin başlattığı yüzde 40 hibe düve projesi kapsamında satmak için taşındığını ileri sürmüştü. Ancak Tatlı’nın bu açıklamaları yetiştiriciler ve sektör yetkilileri tarafından inandırıcı bulunmamıştı.  

GENEL MÜDÜR YALANLADI ARDINDAN HASTALIK İHBARINDA BULUNULDU 

Tatlı’nın; çiftliklerimiz ari işletmeler diyerek hayvanların hastalıktan dolayı taşındığı iddialarını yalanlamasından kısa bir süre sonra Yozgat/Boğazlıyan’daki çiftlik, kendilerinin yaptığı ihbardan dolayı karantina altına alınarak, 3 bin anaç hayvandan kan örneği alınmıştı. Test sonuçları geçtiğimiz günlerde sonuçlanırken, ilk planda 600 anaç hayvanda Brusella hastalığı tespit edildi. 

3 BİN HAYVAN DA ZORUNLU KESİME GİDECEK 

İşletmedeki hayvanların yüzde 5’inin üzerinde Brusella hastalığının tespit edilmesi, diğer hayvanların da bu hastalığa yakalanma riskini artırıyor. Bundan dolayı işletmedeki 3 bin anaç hayvanın tamamının zorunlu kesime gitmesi bekleniyor. 

TAREKS YÖNETİCİLERİNİN SUİSTİMALİNİN FATURASINI HAZİNE ÖDEYECEK

Brusella hastalığından dolayı yurtdışından ithal edilen ve birinci sınıf süt hayvanlarının zorunlu kesime gitmesi ülke hayvancılığı açısından büyük bir kayıp olarak görülürken, kesilen hayvanların faturası da Brusella tazminatlı hastalık kapsamında olduğu için devlet bütçesinden ödenecek.  

ÜLKE HAYVANCILIĞI İÇİN BÜYÜK BİR CİNAYET 

Türkiye, yaygın hayvan hastalıkları konusunda büyük bedeller öderken, Tareks Hayvancılık gibi kurumsal bir işletmede hastalıklı hayvanların, sırf 1 milyon liraya kiralanan çiftliğin karantinadan dolayı kapatılmaması için Kırklareli’nden Yozgat’a taşınması tam bir cinayet olarak görülüyor. Çünkü yol boyunca bu hastalığın o bölgelere kolaylıkla yayılabileceği belirtilerek ülke hayvancılığının ciddi bir tehlikeye atıldığına dikkat çekiliyor.