Yozgat Yenigün Gazetesinin haberine göre Açıkgöz, "Banka kredi verebilmek için ipotek istiyor. Köylü kesiminin de ipotek gösterecek bir şeyi olmadığı için kredi alamıyor" bilgisi verdi.

ÜRÜN PARA ETMİYOR

Geçtiğimiz yıla yönelik değerlendirmeler yapan Ziraat Odası Başkanı İsmail Açıkgöz, “Geçen yıl tarlalarımızdan yüzde 85 oranında iyi verim alındı. Ancak verimin iyi olmasına rağmen ürünler para etmedi" dedi. Açıkgöz, ilk gözlemlerine göre 2016 yılında buğdayda yüzde 50'nin çıkışının iyi olduğuna değinerek, 㥻-20 gün sonra problem olup olmadığı konusunda daha iyi gözlem yapılabilir. Çiftçilerimizden aldığımız bilgilere göre çoğu bölgede çıkış hatası var. Yağış alan kısımlar iyi. Yağışın az olduğu bölgelerde bu çıkış hatalarını görüyoruz" ifadelerini kullandı. Gübreleme dönemine girildiğini dile getiren İsmail Açıkgöz, “ Yetkililerimizden isteğimiz. Mart ayının içinde mazot gübre desteğinin parası ödenirse çiftçi daha da rahatlayacaktır. Çünkü çiftçi mazot alacak, gübre alacak bunların hepsi parayla" diye konuştu.

ET KESİMİ SIKINTILI

Açıkgöz, şu an et kesiminde biraz sıkıntı yaşandığını belirtti. Üreticinin, ineği 19-21 lira, tosunu 22-24 lira, kuzuyu 23-24 liraya kestirdiğini ancak bu rakamların reyona geldiğinde 40 liraya kadar yükseldiğini anlatan Açıkgöz, “Sayın bakanımız yaptığı açıklamada 'et fiyatı 34 lirayı geçerse ithal et getiririz' dedi. Biz zaten 30 lirayı hiç görmedik ki en iyi kesim 24 lira, ancak reyonlarda en düşük 35 lira hatta 50 lirayı da görüyoruz. Bu aradaki farkın faturasının üreticiye kesilmemesi gerekiyor. Üreticinin daha fazla yanında olunması lazım" dedi.

İPOTEK İSTENİYOR YOK

Sözleşmeli hayvancılık modeli ile Yozgat'ta hayvancılığın ileri seviyeye yükseltilebileceğine işsizlik sorunun da ortadan kaldırılabileceğine işaret eden Açıkgöz, şunları kaydetti; “Hayvancılığın geliştirilip artırılabilmesi için daha öncede dile getirdiğimiz 'sözleşmeli hayvancılık modelinin' getirilmesi gerekiyor"