Geçtiğimiz günlerde 600 bin liralık lüks makam arabası ile gündeme gelen Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nde yeni bir skandal patlak verdi. TZOB yöneticilerinin, çiftçinin ödediği aidatlarla 1 milyonluk Amerika seyahati yaptığı ortaya çıktı. 2012 yılında çok kalabalık bir heyetle gerçekleştirilen Amerika seyahatinin, çiftçi örgütü TZOB'a, çok pahalıya mal olduğu gün yüzüne çıktı.

TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, makam arabasının ardından şimdi de 1 milyonluk Amerika seyahati ile gündeme geldi. Toplumun en sıkıntılı kesimini oluşturan çiftçinin örgüt başkanı olan Bayraktar'ın tartışmalara neden olacak bir geziye imza attığı ortaya çıktı. Ankara'dan Konya'ya gider gibi çok kalabalık bir heyetle Amerika seyahati gerçekleştiren Bayraktar, bu seyahatin giderlerini de çiftçinin cebinden ödedi. TZOB'un 2011-2014 mali raporuna göre 2012 yılında yapılan Amerika seyahati için harcırahlar hariç tam 1 milyon lira harcandı. Harcırahlar da ayriyeten odaların kendi hesaplarından karşılandı.

PARKLARI GEZDİLER RODEO İZLEDİLER!

TZOB Genel Merkezi tarafından organize edilen Amerika seyahatine 200'ün üzerinde oda başkanı katıldı. Teksas'ın Dallas kentinde 5 gün boyunca misafir edilen oda başkanları burada Teksas fuarı başta olmak üzere hayvan satış yerlerini gezdiler. Dallas'taki parkları da görme imkânı bulan oda başkanları rodeo da izlediler.

GEREKÇESİ İLE İÇERİK ÖRTÜŞMEDİ!

Seyahatin gerekçesi olarak; 'Ziraat odası başkanlarının mesleki gözlem ve tecrübelerini geliştirmek, yeni teknik ve teknolojileri yerinde incelemek ve bunlara bağlı olarak model geliştirmek' olarak gösterilse de seyahatin iddia edildiği gibi verimli geçmediği ortaya çıktı. Seyahate katılan ziraat oda başkanları, Türkiye'ye dönüşte yaptıkları açıklamalarda; “Ülkemizin çeşitli yerlerinde düzenlenen tarım fuarlarının yanında Teksas Eyalet Fuarı çok sönük kalır" değerlendirmelerinde bulundu. TZOB yönetiminin Amerika seyahati sonrasında çiftçi adına nasıl bir 'model' geliştirdiği de bilinmiyor.

TOBB BİLE BU KADAR GENİŞ KATILIMLA GİTMEDİ!

Türk ticaret ve sanayinin çatı örgütü TOBB bile Amerika'ya bu kadar geniş katılımlı bir çıkarma yaptığı bilinmiyor. Pahalı olmasından dolayı meslek örgütlerinin bu tür dış organizasyonlarda katılım sınırlı tutulurken, TZOB'un teknik ve yeterlilik anlamında Türkiye'deki birçok fuarın bile gerisinde kalan Teksas Eyalet Fuarına 200'ün üzerinde oda başkanını götürmesi dikkat çekti. Seyahat giderlerinin de oda başkanlarının cebinden değil de borç kıskacında bulunan çitçinin TZOB'a ödediği aidatlardan karşılanması manidar bulundu.

1 MİLYON LİRANIN ÇİFTÇİYE GETİRİSİ NE OLDU?

3 yıl sonra ortaya çıkan bu acı faturadan sonra çiftçi haklı olarak TZOB yönetiminden şu soruların cevabını bekliyor; Bu gezinin çiftçiye faydası ne oldu? Bu geziden sonra çiftçi adına nasıl bir proje geliştirildi?