Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göreTarım Kredi Kooperatiflerinde yılan hikayesine dönen ve binlerce çiftçiyi icralık duruma getiren borç yapılandırmasında çiftçi lehine bir adım atılması beklenirken, yaşanan mağduriyete bugüne kadar duyarsız kalan TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’dan zamanlaması manidar bir açıklama gelmesi dikkat çekti. Zamanlaması manidar açıklama çiftçinin tepkisini çekerken, ‘Şemsi tüyoyu aldı açıklama yaptı’ eleştirilerine neden oldu.

ÇİFTÇİLERİN TRAKTÖRÜ HACZEDİLİRKEN ORTALIKTA GÖRÜNMEDİ!

Çiftçilerin traktör ve hayvanları haczedilirken ortalıkta görünmeyen, seslerini duyurmak için defalarca Ankara’ya gelen mağdur çiftçilerle muhatap dahi olmayan Bayraktar’ın, borç yapılandırmasıyla ilgili çalışmanın sonuna gelindiği bir dönemde biranda Tarım Kredi mağduru çiftçileri gündemine alması, yaşanan büyük samimiyetsizliği gözler önüne sererken, çiftçiler de ‘Şemsi tüyoyu aldı açıklama yaptı!’ diyerek anlamlı bir göndermede bulundu.

MAĞDUR ÇİFTÇİLERİN YAŞADIĞI SORUNUN TEMELİNDE MİLLİ GAZETE’NİN ORTAYA ÇIKARDIĞI KANUNSUZ FAİZ UYGULAMASI VAR!

Bilindiği üzere Tarım Kredi ortaklarının özellikle 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizlerden dolayı katlanarak artan borçlarını ödeyemeyecek duruma gelmiş ve sahibi oldukları kooperatifler tarafından icraya verilmeye başlanmıştı. Konuyla ilgili geçtiğimiz Nisan ayında çıkarılan yapılandırma şartların ağır olmasından dolayı çiftçinin derdine derman olmamıştı. İcralık duruma gelen ve traktörleri, ahırdaki hayvanları ve tarlalarına el konulan mağdur çiftçiler, kefillerle de kanlı bıçaklı hale gelmişti.

MAĞDUR ÇİFTÇİLER AYLARDIR ANKARA’DA ÇALMADIK KAPI BIRAKMADILAR!

Mağdur çiftçiler, üretime devam edebilmek ve borçlarını ödeyebilmeleri için faizlerin silinerek anaparada uygun bir yapılandırma talep etmiş ve bu taleplerini Ankara’da yetkililere duyurabilmek için de defalarca Başkent’e gelmişlerdi. Ankara’da çalmadık kapı bırakmayan mağdur çiftçiler her defasında söz verilmesine rağmen bugüne kadar talep ettikleri borç yapılandırmasıyla ilgili olumlu bir adım atılmamıştı. 

HUKUKSUZ GENEL MÜDÜR SORUNUN ÜSTÜNÜ ÖRTERKEN BAYRAKTAR ÇİFTÇİLERLE DAHİ MUHATAP OLMAMIŞTI!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ile görevden alınan Tarım Kredi Kooperatiflerinin hukuksuz genel müdürü Fahrettin Poyraz, hacizli duruma gelen çiftçi sayısını çok düşük göstererek, sorunun çözümü konusunda hükümeti yanıltırken, çiftçinin temsilcisi olan Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ise bırakın icralık çiftçinin sorunlarını dertlenmeyi, Ankara’ya gelen çiftçilerle muhatap dahi olmamıştı. Mağdur çiftçilerin talebi üzerine kendilerine randevu vermesine rağmen, çiftçilerle görüşmeyen Bayraktar, mağdur çiftçilerle Başkan Yardımcılarını görüştürmüştü. Başkan Yardımcıları ile yapılan görüşme sonrasında ise kamuoyuna çiftçilerin mağduriyetiyle ilgili hiçbir açıklama dahi yapılmamıştı.

Gelinen noktada mağdur çiftçilerin aylardır sürdürdüğü mücadelenin sonucunda yeni bir yapılandırma çalışması başlatılırken, Tarım Kredi Kooperatiflerine Hüseyin Aydın’ın atanmasıyla birlikte bu süreçte hızlandırıldı.

BAYRAKTAR’IN ZAMANLAMASI MANİDAR AÇIKLAMASINA ÇİFTİDEN MANİDAR GÖNDERME!

Tam da böyle bir dönemde TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar, Tarım Kredi mağduru çiftçilerin sorunlarının çözülmesi konusunda yazılı bir açıklama yapması, Türkiye’nin en önemli çiftçi örgütünde yaşanan büyük samimiyetsizliği gözler önüne sererken, bu samimiyetsizlik Tarım Kredi ortaklarının da tepkisini çekti. Mağdur çiftçiler, Bayraktar’ın zamanlaması manidar açıklamasına; ‘Şemsi tüyoyu aldı açıklama yaptı’ diyerek manidar bir göndermede bulunması dikkat çekti.

AÇIKLAMA SADECE SOSYAL MEDYA HESAPLARINDAN PAYLAŞILDI

Diğer yandan Bayraktar’ın yaptığı yazılı açıklamanın TZOB’un resmi internet sayfasında kullanılmazken, sadece sosyal medya hesaplarından paylaşılması da anlamlı bulundu. Bayraktar, açıklamasında çiftçilerin girdi ihtiyaçları için kullandığı Tarım Kredi Kooperatiflerine olan kredi borçlarından dolayı da sorunlar yaşadıklarını belirterek, “Kooperatifler tarafından icra işlemleri başlatıldı. Çiftçilerimiz kendi kooperatifinden bir yapılandırma bekliyor” dedi. Çiftçilerin beklentilerini de sıralayan Bayraktar, bu beklentileri şöyle sıraladı: 

-İcra işlemlerinin ve icradan satışların durdurulması,

-Yapılandırma taksitlerine faiz uygulanmaması ve Kredi Kullandırma Komisyon Payının kaldırılması,

-Yapılandırmada taksit seçeneğinde peşinat talep edilmemesi,

-Yeni sezon üretimde kullanmak üzere gübre, mazot ve diğer girdilerin kredi borcuna bakılmaksızın ayni olarak verilmesidir.

Bayraktar, Ziraat Bankası tarafından yapılan yapılandırmaya da atıf yaparak, “devlet destekli ve faizsiz uzun vadeli bir yapılandırmaya yönelik yayınlanacak Cumhurbaşkanı Kararı biriken kredi borçları sorununu çözecek çiftçinin kredi borcunda artan faiz yükü kaldırılacaktır” dedi.

ÇİFTÇİNİN GÖZÜNDE BİTEN İTİBARINI BÖYLE KURTARMAYA ÇALIŞIYOR!

Bayraktar, zamanlaması manidar bu açıklama ile çiftçinin gözünde biten itibarını kurtarmayı amaçlarken, borç yapılandırmasına yönelik Cumhurbaşkanı kararının yayınlanmasıyla birlikte kendisine de pay çıkarmış olacak.