11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü'nün açılış konuşmalarını BiSAB Yönetim Kurulu Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya, Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak yaptı.

Bitki ıslahının ustaları ve ıslahçı adayları bir araya geldi

BİSAB Başkanı Doç.Dr. Yalçın Kaya açılış konuşmasına, ''Bir kez daha bitki ıslahının ustaları ile mesleğe yeni adım atacak ıslahçı adaylarını bir araya getirmiş olmaktan dolayı çok mutluyuz'' dedi.

Heyecan ve azminizi kaybetmeyin

15 Üniversitenin Ziraat Fakültelerinden gelen ıslahçı adayı öğrencilere seslenen BİSAB Başkanı Kaya, ''Sizler geleceğin gıda güvenliğinin teminatısınız. Sabır isteyen bir gönül işi olan bitki ıslahı ile uğraşacak, Türkiye'nin en önemli bilim insanlarından olacaksınız. Biz, BİSAB olarak Bitki Islahçıları Gününü sizin heyecanınızı pekiştirmek için düzenliyoruz. Lütfen heyecanınızı ve azminizi kaybetmeyin'' şeklinde konuştu.

Bugünlere kolay gelmedik ama asıl önemli olan hedeflerimize ulaşmak

Türkiye'de buğday melezlemesinin 90 yıl önce başladığını ve bu nedenle bu yıl ki Bitki Islahçıları Gününün ana temasını ''Türkiye'de Bitki Islahının 90. Yılı'' olarak belirlediklerini ifade eden BİSAB Başkanı Kaya, ''Bu günlere gelmek kolay olmadı ama asıl önemli olan 2023 hedeflerimize ulaşmak ve yeni geliştirilen çeşitlerle marka olmak'' dedi.

TÜRKTOB Başkanı Yıldıray Gençer, 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü fikrini geliştiren ve 6 yıldır kutlama programları düzenleyen BİSAB Yönetim Kuruluna teşekkür ederek şöyle konuştu; ''Uluslararası alanda sektörümüzden daha çok söz ettirmek istiyorsak olmazsa olmazımız yeni bitki çeşitlerinin geliştirilmesidir, bitki ıslahıdır, ıslahçısıdır. Ne yazık ki; sektörümüzün en zayıf noktasıda budur. Yeterli sayıda ve nitelikli bitki ıslahçısı yetiştirmek öncelikli gündemimiz olmalıdır'' şeklinde konuştu.

Türkiye'nin önü, yeni ve yerli çeşitlerle açılacak

Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Özden Güngör ise yaptığı konuşmada Türkiye'de ıslah çalışmalarının çok önemli olduğunu, özellikle son 10 yılda bitki ıslahı konusunda yapılan çalışmalardan gurur duyduğunu ve yerli çeşitlerin giderek yaygınlaştığını söyledi.

Endemik zenginliğimiz, bağımsızlığımızdır

TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak, Türkiye'nin endemik bitkiler konusunda büyük potansiyele sahip olduğunu belirterek, "12 bin bitki türümüzden 4 bini endemiktir. Tüm Avrupa kıstasında 2400 endemik bitki olduğunu düşünürsek zenginliğimiz daha net ortaya çıkar. Bu zenginlik aslında bağımsızlığımız demektir, ıslahçılarımızın bu zenginliği en iyi şekilde değerlendirmesi lazım'' dedi.

Bitki ıslahçılarının yetişmesi için BİSAB ile protokol imzalayacağız

Hibrit tohum ıslahında yarı yol materyalini sektöre verdiklerini hatırlatan TAGEM Genel Müdürü Burak, ''Artık tarla bitkilerinde de yarı yol materyalini veriyoruz, sektör bu hatlarımızı satın alabilir. Ayrıca BİSAB ile ıslahçı eğitimi protokolünü yakında imzalayacağız. Islahçılarımızın yetişmesinde daha çok katkıda bulunacağız. Milli Eğitim Bakanlığı ile de çalışmalarımız devam ediyor'' değerlendirmesinde bulundu.

Konuşmaların ardından TAGEM Genel Müdürü Doç.Dr. Masum Burak başkanlığındaki 'Türkiye'de Bitki Islahının 90. Yılı' konulu panele geçildi. 11 Mayıs Bitki Islahçıları Günü'ne Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ilgili tüm kamu ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile birlikte Bozok, Atatürk, Sütçü İmam, Akdeniz, Uludağ, Ahi Evran, Eskişehir Osmangazi, Namık Kemal, Ankara, Ondokuz Mayıs, Selçuk, Harran, Ege, Erciyes ve Çukurova Üniversitelerinin Ziraat Fakültelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.