Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının desteği tarafından düzenlenen, “Milli Tarım Projesi Kapsamında Bitki Islahı ve Hedefleri'' ana temalı çalıştay programına katılan BİSAB Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vehbi Eser, Milli Tarım Projesi'nin konsept, kavram ve içerik açısından bitki ıslahçılarını heyecanlandırdığını, Havza Bazlı Üretim Modeli içinde tarım havzalarının potansiyellerinin tek tek belirlenmesinin ıslahçılar açısından çok yeni hedefleri ortaya çıkaracağını söyledi.

Bitki Islahçılarının Yeni Hedefleri Var

Islahılar için en önemli konunun havza bazında önerilen ürünlerde daha verimli ve kaliteli, çiftçiler tarafından kabul gören, sektörün ve tüketicinin istediği yeni çeşitlerin piyasaya sürülmesi olduğunu vurgulayan Eser, “Bitki ıslahçıları olarak önümüzde yeni hedefler var. Artan nüfusun gıda ihtiyacının karşılanabilmesi için yılda ortalama olarak yüzde 1 oranında bir üretim artışı olması gerekiyor. Bunun sağlanması için en önemli enstrümanlardan biri de yeni çeşitlerdir. Ancak yeni çeşitlerin kendi özel şartları ile birlikte kullanılması verimi daha da arttıracaktır. Bu nedenle Milli Tarım Projesi'nin özellikle bitki ıslahı ve ıslahçısı açısından değerlendirilmesinin önemli olduğunu düşünüyorum. Sadece Milli Tarım Projesi için değil Türkiye'nin 2023 hedefleri açısından da konu çok önemlidir" diye konuştu.

“Çalıştayın sonuçları geleceğimiz için kılavuz olacak" diyen Eser, şunları kaydetti:

“En azından 2023 yılına kadar bitki ıslahında neleri hedefliyoruz, bu hedeflere nasıl ulaşacağız sorularının cevabını bulacağız. İnanıyorum ki; bu çalıştaydan elde edilecek sonuçlar, sektörün tüm tarafları için kılavuz olacaktır."

Kaynak: TÜRKTOB