Tarım ve Orman Bakanlığının üretimde bir karşılığı olmamasına rağmen tohumda, ata tohumları üzerinden yerli üretim vurgusu yapması dikkat çekerken, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, Bakanlığın ata tohum söylemlerini eleştirdi. Ata tohumlarının ıslah çalışmalarında önemli bir zenginlik olduğunu ancak ata tohumları üzerinden üretim yapılacağı şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Akcan, bunun ne ülke tarımına ne üreticiye ne de tüketiciye bir faydasının olmayacağını kaydetti. 

Milli Gazete'nin haberine göre, Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, ata tohum söylemlerine karşı olduklarını belirterek, “Çünkü muazzam bir yanlı algı oluşturulmaya çalışılıyor” dedi. Ata tohumların bitki ıslahında önemli bir zenginlik olduğunu ancak üretimin bu tohumlar üzerinden yapılacağı şeklinde bir algı oluşturulmaya çalışıldığını dile getiren Akcan, bunun hem gıda temininde hem de ekonomik olarak bir karşılığının bulunmadığını kaydetti. 

TV 5’de Emek ve Tarım programında Türkiye’nin tohumculuk sektörüne yönelik değerlendirmelerde bulunan Türkiye Tohumcular Birliği Başkanı Savaş Akcan, 2017 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından başlatılan Ata Tohum Projesine yönelik eleştirilerde bulundu. Akcan, “Türkiye Tohumcular Birliği olarak biz Ata Tohum söylemlerinin karşısındayız. Çünkü muazzam bir yanlı algı oluşturulmaya çalışılıyor. Ata tohum denildiği zaman sanki, bizim çok özel spesifik, has tohumumuz var da biz bunları kullanmıyoruz, harcıyoruz çerçöp ediyoruz, başka yollara tamah ediyoruz. Yok böyle bir şey” dedi.

Tarımda üretimin ata tohumlarıyla yapılacağı yönünde yanlış bir algı oluşturulmaya çalışıldığını vurgulayan Akcan, bunun ne gıda temininde ne de ekonomik olarak bir karşılığının bulunmadığının altını çizdi. Ata tohumundan bir dekara 3 ton domates alınıyorsa, ıslah edilmiş domates tohumundan ise 20 ton domates alındığını vurgulayan Akcan, tarımsal üretimde verimliliğin ön plana çıktığı bir dönemde ata tohumu ile üretim yapılması durumunda 3 liraya satılan domatesin 21 liraya satılacağını söyledi. “Türkiye’de bunu kaldırabilecek bir ekonomi var mı?” diye soran Akcan, ıslah edilmiş tohumların da ata tohumları gibi doğal olduğunu söyledi. Islah edilmiş tohumu da şöyle özetleyen Akcan, “Ankara’nın Ayaş domatesi ile Aydın’daki domates çeşitlerini melezleyerek pazar ihtiyaçlarını karşılayan daha verimli bir tohum elde ediliyor” ifadesinde bulundu. 

Ata tohumlarının Türkiye tarımı için bir zenginlik olduğunu, ıslahçıların bu tohumlar üzerinden ıslah çalışması yaptığının bildiren Akcan, “Ata tohum algısıyla ıslah edilmiş tohumların negatif olduğu algısı oluşturulduğu zaman bunun ülke tarımına bir faydası olmaz” dedi. 

BAKANLIĞIN TOHUMDA KAFASI KARIŞIK

Bilindiği üzere Tarım ve Orman Bakanlığının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın da destek verdiği Ata Tohum Projesi ile yerel tohum buluşmaları düzenleyerek çiftçilerin ellerindeki ata tohumlarını topladı. Toplanan bu ata tohumları TİGEM tarafından çoğaltılarak üretimleri yapıldı. Ata tohumlarından elde edilecek ürünlerde anlaşmalı marketlerde satılacak. Ancak ıslah edilmiş tohum ile ata tohumdan elde edilen ürün arasında büyük verim farkının olması ata tohumlarından elde edilen ürünlerin de daha pahalı olmasına neden oluyor. Bundan dolayı tarımsal üretimde ata tohumlarından üretim yapmanın bir karşılığı bulunmuyor. Ancak ata tohumlar, ıslahçılar için büyük önem taşıyor. Tohumdaki ıslah çalışmalarında, ata tohumları ne kadar zenginse o oranda piyasa şartlarına göre daha iyi tohumlar elde edilebiliyor. Tarım ve Orman Bakanlığının da bir taraftan sertifikalı tohum üretim rakamlarını bir başarı olarak gösterirken, bir taraftan da ata tohumları üzerinden yerli üretim vurgusu yapması ise büyük bir çelişki olarak görülüyor.