Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Siyonist İsrail’in Gazze’de Filistinlilere yönelik katliamı devam ederken, bu ülkeden yapılan tohum ticareti yeniden gündeme geldi. Türkiye’nin domates tohumu ithalatında İsrail önemli bir yeri tutarken, bu ülkeden 2022 yılında 3 milyon dolarlık domates tohumu ithalatı yapıldı. Domates tohumu ithalatında parasal değer bakımından İsrail, Peru ve Tayland’ın sonra 3’üncü sırada yer aldı.

Türkiye’nin tohumda son yıllarda önemli bir mesafe kat ettiği söylense de teknoloji bakımından bulunduğu durum uygulanan politikaların sorgulanmasına neden oluyor.

TÜİK’in domates tohumu dış ticaret verileri incelendiğinde Türkiye, terörist İsrail’den domates tohumu ithal etmeye devam ediyor. 2022 yılında Türkiye İsrail’den 303 kg domates tohumu ithal ederek, bunun karşılığında 2 milyon 998 bin 800 dolar ödedi. Bu rakamlara göre Türkiye İsrail’den kilosu 10 bin dolara tohum ithal ediyor.

Tarım Kredi'de telaş başladı! Gazeteci Osman Diyadin'den dikkat çeken Hüseyin Aydın paylaşımı! Tarım Kredi'de telaş başladı! Gazeteci Osman Diyadin'den dikkat çeken Hüseyin Aydın paylaşımı!

Diğer yandan Türkiye’den yapılan domates tohumu ihracat rakamları ise tohum teknolojisi bakımından ülkenin bulunduğu durumu gözler önüne serdi. Türkiye, 2022 yılında İsrail’den yaptığı domates tohumu ithalatına karşılık 21 kg domates tohumu ihraç ederken, bu ihracat karşılığı 3 bin 383 dolar gelir elde etti.

TÜRKİYE İSRAİL’E 5 DOLARA DOMATES TOHUMU SATARKEN, TÜRKİYE İSRAİL’DEN 16 BİN 600 DOLARA DOMATES TOHUMU İTHAL ETTİ!

Buna göre Türkiye’den İsrail’e kilosu 161 dolardan 21 kg domates tohumu ihracatı yapılırken, Türkiye İsrail’den kilosu 10 bin dolardan 303 kg domates tohumu ithal etti.

Türkiye’nin İsrail ile yaptığı tohum ticaretinde 2023 yılı verileri daha acıtıcı bir tabloyu ortaya koyuyor. 2023 yılının ilk 8 aylık verilerine göre, Türkiye İsrail’den 163 kg domates tohumu ithal ederken, bu ithalat karşılığı 2 milyon 709 bin 201 dolar ödedi. Buna karşılık Türkiye’nin İsrail’e yaptığı 24 kg domates tohumu ihracatından sadece 120 dolar gelir elde edildi.