Tarım Kredi'de telaş başladı! Gazeteci Osman Diyadin'den dikkat çeken Hüseyin Aydın paylaşımı! Tarım Kredi'de telaş başladı! Gazeteci Osman Diyadin'den dikkat çeken Hüseyin Aydın paylaşımı!

Buğday tarımında, normal şartlarda makine ile ekimde, dekara 16-18 kg tohum yeterli iken, serpme ekim ile ortalama 25 - 30 kg buğday tohumu atılıyor. Bunun için serpme yerine makine ile ekim tavsiye ediliyor. Görüleceği üzere bir dekarlık alana kaç kilogram buğday ekileceğini belirleyen ana unsur kullanılan ekim yöntemidir.

Yapılan araştırmalara göre bölgelere göre değişmekle birlikte buğdayda 500 tane veya dekara 18-20 kg tohum miktarı öneriliyor.

DEKARA 16-18 KG TOHUM NASIL BELİRLENİYOR?

Her bitkinin, gelişmesi için yeteri kadar: ışık, hava, su, sıcaklık ve besin maddelerini sağlayabilecek, optimum bir yaşama alanına ihtiyacı vardır. Aynı özellikteki tohumlar, eşit miktarda birer yaşama alanı istediğinden, tohumun tarlaya muntazam ve her iki yönde eşit aralıklarla ekilmesi gerekir. Bitkinin en iyi şekilde gelişmesi için 1 m2 'de 250 adet olması yeterlidir. Tohumun büyüklüğü önemli bir faktör olmakla birlikte, tohumun çimlenme gücü, safiyeti ve özellikle bin dane ağırlığı dikkate alındığında, dekara yaklaşık 16 -18 kg tohum yeterlidir.

NOT: Buğday ekiminde kullanılan tohum miktarı ile ilgili olarak sizde bilgi ve tecrübelerinizi yorum kısmına yazarak, paylaşabilirsiniz...