Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’den ABD’nin küresel tohum firması Pioneer’e büyük destek! Bakan Kirişçi’nin ABD’nin küresel tohum firmasına ait tohumların hibe olarak dağıtıldığı programa katılarak, çiftçiye yabancı sermayeli tohumları dağıtması tohumculuk sektöründe yaşanan acı çelişkiyi ortaya koydu.

TARIM BAKANLIĞI AYÇİÇEĞİ TOHUMUNDA YERLİ ÜRETİM TOHUMLARIN EKİLİŞİNİN ARTIRILMASI İÇİN PROJE BAŞLATMIŞTI!

Sanayi bitkilerinden olan ayçiçeği, mısır, şeker pancarı ve pamuk tohumunda Türkiye pazarı küresel tohum firmalarının tekelinde bulunurken, Tarım ve Orman Bakanlığı özellikle ayçiçeği tohumunda yabancı tohum firmalarının hakimiyetini kırmak için önemli bir proje başlatmıştı. Proje kapsamında yerli tohum firmalarının ürettiği ayçiçek tohumlarının ekilişini artırmak için çiftçiye farklı teşvikler veriliyor.

BAKANLIĞIN TOHUMDA YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM PROJESİ BAKAN ELİYLE SABOTE EDİLDİ!

Bakanlık yerli ayçiçek tohumlarının ekilişini teşvik etmek için böylesine önemli bir proje başlattığı dönemde ABD’nin küresel tohum firması olan Pioneer’e ait ayçiçek tohumlarının Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin katıldığı bir programla çiftçiye hibe olarak dağıtımı yapılarak, Bakan eliyle yabancı tohum firmasının reklamının yapılması ‘yerli ve milli üretim’ açısından yaşanan acı çelişkiyi gözler önüne serdi.

TOHUMDA YERLİ VE MİLLİ ÜRETİM BU KAFAYLA MI GELİŞECEK?

Bakan Kirişçi’nin yerli üretim ayçiçeği tohumlarının dağıtım törenlerine katılarak, çiftçiyi teşvik etmesi gerekirken, küresel tohum firması ile yan yana fotoğraf çektirmesi, “Bu politikalarla tohumda yerli ve milli üretim nasıl gelişecek?” tepkisine neden oldu.

DÜNYANIN HİÇ BİR ÜLKESİNDE BİR TARIM BAKANI BÖYLE BİR FOTOĞRAF ÇEKTİREMEZ!

Tohumculuk gibi stratejik bir sektörde her ülke kendi üretimlerine ait markaları ön plana çıkarırken, Türkiye’de bu hassasiyetin bile dikkate alınmayarak, Tarım Bakanı Kirişçi’nin yabancı tohum firması Pioneer’e ait tohum paketleri ile fotoğraf çektirerek, basına servis edilmesi ‘yerli ve milli üretim’ açısından tam bir skandal olarak değerlendiriliyor.

KİRİŞÇİ KENDİ ELİYLE ÇİFTÇİYE ABD’Lİ TOHUM FİRMASININ TOHUMLARINI DAĞITT!

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz gün Çanakkale’de tarım sektörü temsilcileri ile bir araya gelmişti. Kirişçi, program kapsamında çiftçiye Bakanlık destekli dağıtılan Pioneer marka ayçiçek tohumlarının dağıtımını yaptı. ABD’li dev tohum firması Pinoeer tohum paketlerinin bizzat Tarım Bakanı Kirişçi’nin eliyle çiftçiye dağıtılması, bu markaya geçilen büyük reklam kıyağını gözler önüne sererken, Bakanlığın yerli ayçiçek tohumlarının kullanımının yaygınlaştırılması için başlatılan projenin de Bakan eliyle nasıl sabote edildiğini ortaya koydu.

Parla ekmeklik buğday çeşidi hangi iklim koşullarında ekilebiliyor? Verimi ne kadar? Detaylar belli oldu! Parla ekmeklik buğday çeşidi hangi iklim koşullarında ekilebiliyor? Verimi ne kadar? Detaylar belli oldu!