Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, geçtiğimiz haftalarda TİGEM’in 2022 yılı tohumluk satış fiyatlarını açıklamıştı. 2021 yılı tohumluk fiyatlarına göre ortalama yüzde 200 artış yapılan 2022 yılı tohumluk satış fiyatları KDV hariç şöyle olmuştu; Makarnalık ve ekmeklik buğday tohumluğu fiyatı 10500 TL/ton, Arpa tohumluğu fiyatı 9000 TL/ton ve Tritikale tohumluğu fiyatı 9500 TL/ton.

TİGEM VADELİ TOHUMLUK SATIŞINDA NE KADAR FAİZ UYGULAYACAK?

Açıklanan bu fiyatlar peşin satışlar için geçerli. Vadeli satışlarda bu fiyatlara artı bir de faiz eklenecek. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yüksek faize karşı mücadele verdiği bir dönemde TİGEM’in vadeli tohumluk satışlarında yıllık yüzde 40’ı bulan yüksek faiz uygulaması dikkat çekti. TİGEM’in vadeli tohumluk satışlarında yüksek faiz uygulaması, buğday ve arpa fiyatlarının önümüzdeki süreçte yükseleceğinin de bir işareti olarak değerlendiriliyor.

TARIM KREDİ, PANKOBİRLİK VE TİGEM BAYİLERİNE VADELİ TOHUMLUK SATIŞLARINDA UYGULANACAK FAİZ ORANLARI ŞÖYLE...

Buna göre TİGEM; Tarım Kredi Kooperatifleri, Pankobirlik ve TİGEM bayilerine en fazla 6 ay vadeli tohumluk satışı yapılacağını duyururken, aylık uygulanacak faiz oranları ise şöyle olacak.

1 aylık vadeli satışlarda: yüzde 3.25

2 aylık vadeli satışlarda: yüzde 6,50

3 aylık vadeli satışlarda: yüzde 9.75

4 aylık vadeli satışlarda: yüzde 13,00

5 aylık vadeli satışlarda: yüzde 16,25

6 aylık vadeli satışlarda: yüzde 19,50

Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu? Yerel seçimler öncesi buğday, arpa ve mısır fiyatı kaç lira oldu?

6 AYLIK VADELİ SATIŞDA BUĞDAY TOHUMLUĞUNUN FİYATI YÜZDE 20 DAHA ARTACAK!

Vadeli satışlarda bu faiz oranlarına göre, TİGEM'den 6 ay vadeli makarnalık ve ekmeklik buğday tohumluğu alan bir bayinin maliyeti KDV hariç, 12 bin 547 liraya çıkacak. Bayinin maliyeti arttığı için, bayinin çiftçiye satış fiyatı da aynı oranda artacak. 

TOHUMLUK