Mağdur çiftçiler, yaşadıkları mağduriyetlerle ilgili olarak gündeme gelen farklı iddiaların net bir şekilde ortaya çıkması için Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığını göreve davet ederek, bu skandalın incelenmesini istedi.

Bilindiği üzere Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Karakuyu köyünde Türkşeker Tarım'ın aracılık ettiği sertifikalı arpa tohumunun bozuk çıktığı, onlarca çiftçinin mağdur olduğu gündeme gelmişti. Çiftçiler söz konusu tohumun Sarı Tohumculuk’tan Türkşeker Tarım’ın aldığını, kendilerine ise Erikçioğlu firması tarafından satıldığını bildirirken, yaşadıkları mağduriyetle ilgili olarak da firmaların topu bir birine attıklarını ifade etmişlerdi. 

Bütün bunların yanında çiftçiye satılan tohum ile kesilen sertifikanın farklı olması yaşanan mağduriyeti daha da derinleştirdi. 

ÇUVALIN ÜSTÜNDEKİ ETİKETTE SEYMEN YAZIYOR SERTİFİKASI BURAKBEY OLARAK KESİLMİŞ!

Çiftçi Sami Özdemir, Erikçioğlu firmasından sertifikalı Seymen arpa tohumu aldığını, tohum çuvallarının üzerinde de ‘Seymen’ etiketinin bulunduğunu ancak kendisine farklı farklı sertifikalar kesildiğini, bunu da sonradan fark ettiğini kaydetti. 

TOHUM SERTİFİKA 1

TOHUM SERTİFİKA

ETİKETTE SEYMEN SERTİFİKADA LARENDE 

Bir diğer çiftçi Şamil Özbekoğlu da aynı şekilde Erikçioğlu’ndan Seymen arpa tohumu aldığını, aldığı tohumluk çuvallarının üstünde de Seymen arpa tohumunun etiketinin bulunduğunu fakat kendisine ise Larende çeşidinin sertifikasının kesildiğini bildirdi. 

LARENDE

TOHUM SERTİFİKALI 3

SEYMEN ÇUVAL

REHBERLİK VE TEFTİŞ BAŞKANLIĞI GÖREVE DAVET EDİLDİ

Çiftçiler, konuyla ilgili tespit davası açtıklarını bildirirken, Tarım ve Orman Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığını da göreve davet ederek, “Türkşeker Tarım, Sarı Tohumculuk’tan bu tohumları ne zaman almış, Erikçioğlu firmasına bu tohumlar nasıl verilmiş ve bize satılan tohum ile kesilen sertifikalar neden farklı, bunların biran önce incelenerek konunun aydınlığa kavuşturulması gerekiyor” dedi. 

SARI TOHUMCULUK TOHUMUN KENDİLERİNE AİT OLMADIĞINI BELİRTEREK HABERE ERİŞİM ENGELİ KARARI ALDIRDI!

Diğer yandan Sarı Tohumculuk firması, çiftçinin yaşadığı mağduriyetleri gündeme getirdiğimiz haberimize yönelik Muratlı Sulh Ceza Hakimliğine başvurarak erişim engeli kararı aldırmıştı. Sarı Tohumculuk firması, erişim engeli kararında, çiftçinin kullandığını iddia ettiği tohumun firmalarına ait olmadığını gerekçe göstermişti. 

TÜRKŞEKER TARIM SESSİZ KALIYOR!

Türkşeker Tarım’ın ise gündeme gelen iddialarla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir açıklama yapmaması dikkat çekiyor. 

ÇİFTÇİ EKTİĞİ ARPA TOHUMUNDAN HİÇ BİR ÜRÜN ALAMAMIŞTI

Bilindiği üzere Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinin Karakuyu köyünde çiftçiler ektikleri sertifikalı arpa tohumunun, gübreleme dahil bütün ilaçlamayı yaptıkları halde, arpanın çimlenmediğini ve sapa kalkmadığını belirterek, yaşadıkları mağduriyeti gündeme getirmişlerdi.