Tarım ve Orman Bakanlığı, 2024 yılı besilik sığır ithalatı ile ilgili ithalat talimatı ve teknik kriterleri yayınladı. Buna göre 3 dönem halinde toplam 600 bin baş besilik sığır ithalatı yapılacak. Besilik sığır ithalatı özel sektörden alınarak Et ve Süt Kurumu'na verildi. 

KAPASİTESİ 200 BAŞ ALTI OLANLAR BİRLİKLERE ÜZERİ OLANLAR ESK'YA BAŞVURACAK

Kapasitesi 200 baş altında olan Kırmızı Et Üreticileri Birliklerine, 200 baş üstü olanlar ise Et ve Süt Kurumuna müracaat edecekler. 200 baş üstü kapasitesi olanlar için ithalat izni 450 bin baş, 200 baş kapasitesi olanlar için de 150 bin baş ithalat izni verilecek.

BESİLİK SIĞIR İTHALATI TEKELLEŞTİRİLDİ!

2023 yılında besilik sığır ithalatı özel sektörün üzerinden yapılırken, 2024 yılında besilik sığır ithalatı 2017 yılında olduğu gibi ESK tarafından yapılacak. 

2017’DE YAPILAN İTHALATTA CİDDİ YOLSUZLUKLAR GÜNDEME GELMİŞTİ

2017 yılında ESK üzerinden yapılan besilik sığır ithalatında ciddi yolsuzluklar gündeme gelirken, hastalıklı ve şartnameye uygun olmayan hayvanlar ithal edilmişti. ESK ve Birlikle sözleşme yapan üreticiler, hayvanlar şartnameye uymasa bile teminatları yanacağı için mecburen bu hayvanları almak zorunda kalmıştı.

Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu! Buzağı desteği ne zaman yatırılacak? 2024 Buzağı ve süt destek ödeme tarihleri belli oldu!

BİRÇOK ÜRETİCİNİN HAYVANI HASTALIKTAN ÖLMÜŞTÜ!

2017 yılında besilik ithalatında üreticilere şartnameye uymayan hayvanlar ithal edildiği için ciddi bir mağduriyet yaşarken, bir çok üreticinin hayvanı kısa sürede ölmüş ve bu hayvanların zararının tanzim edilmesiyle ilgili ESK ile mahkemelik olmuşlardı.

YOLSUZLUĞA KAPA ARALADIĞI BİLİNDİĞİ HALDE BESİLİK SIĞIR İTHALATI NEDEN TEKELLEŞTİRİLDİ?

Geçmişte ESK üzerinden yapılan ithalatta ciddi bir mağduriyet yaşandığı bilindiği halde Bakanlığın besilik sığır ithalatını ESK üzerinden tekelleştirilmesi dikkat çekti.

BAKANLIK İTHAL HAYVANIN SATILMASINA NEDEN GÖZ YUMDU?

İthalatın tekelleştirilmesine küçük üreticinin hayvan alamaması ve kontrol belgesi alanların bu hayvanları satması gerekçe gösteriliyor. Ancak özellikle Bakanlığın ithal edilen hayvanların daha gemiden inmeden başkasına satılmasının önüne geçmesi mümkünken bunu engellemeyerek, bugün ithalatın tekelleştirilmesine zemin oluşturması da soru işaretlerine neden oldu.