TARIMDAN HABER ÖZEL / Süt üreticisi haftalardır Ulusal Süt Konseyi’nin toplanarak çiğ süt fiyatını güncellemesini beklerken, bugün toplanan USK toplantısından tam bir hayal kırıklığı çıktı. Süt üreticisi 15 TL’nin üstünde fiyat beklerken, çiğ süt tavsiye fiyatı 13,5 lira olarak açıklandı.

YENİ FİYAT 22 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Ulusal Süt Konseyi, bugün toplanarak çiğ süt tavsiye fiyatını açıkladı. Toplantı sonrası yapılan duyuruda, çiğ süt tavsiye fiyatının 13,5 TL olarak belirlendiği açıklandı. Belirlenen fiyat 22 Ocak’tan itibaren geçerli olacak.

Duyuruda şunlar kaydedildi: "22 Ocak 2024'ten itibaren geçerli olmak üzere yüzde 3,6 yağ ve yüzde 3,2 protein içeriğine sahip çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatı, üreticinin eline litre başına net geçecek şekilde (çiğ süt desteği hariç) 13,5 lira olarak belirlenmiştir."

Duyuruda, ayrıca soğutma, nakliye ve diğer cari giderler üretici tarafından karşılandığı takdirde bu giderlerin üreticiye ilave olarak ödeneceği ve baz alınan yağ ve protein oranlarındaki her bir dizyem (0,1'lik değişim) için 20 kuruş fark uygulanacağı belirtildi.

SÜT FİYATLARINA SADECE YÜZDE 8 ARTIŞ YAPILDI!

Ulusal Süt Konseyi’nin 1 Ağustos’ta belirlediği 11,5 TL baz alındığında çiğ süt referans fiyatına yüzde 17 artış yapılmış oldu. Ancak USK’nın 1 Ağustos’ta belirlediği 11,5 TL referans fiyat piyasada uygulanmayarak, süt üreticisi sütü ortalama 12,5 TL’den satıyordu. Üreticinin piyasa fiyatı dikkate alındığında çiğ süt fiyatına sadece 1 TL’lik yani yüzde 8 gibi komik bir artış yapılmış oldu.

KÜÇÜK ÜRETİCİYE BÜYÜK BİR DARBE VURULDU!

USK’nın açıkladığı 13,5 lira çiğ süt fiyatı, özellikle küçük aile işletmelerine büyük bir darbe vuracak. Belirlenen bu fiyatla, küçük üreticinin üretim yapması neredeyse imkansız görünüyor.

TARIM BAKANININ MAAŞINA YÜZDE 49, SÜT ÜRETİCİSİNİN SÜTÜNE YÜZDE 8 ARTIŞ!

İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor! İthal ette hijyen skandalı! ESK Tarım Bakanlığının hijyen yönetmeliğine aykırı et satışı yapıyor!

Diğer yandan memur ve asgari ücret maaşlarına yüzde 49 oranında zam yapılırken, artan maliyetlere rağmen süt üreticisinin ürettiği süt fiyatlarına yüzde 8 gibi komik bir artış yapılması, üreticinin gözden çıkarıldığını gösteriyor.

Memur maaşlarına yapılan yüzde 49 artış dikkate alındığında Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı başta olmak üzere bütün bakanların maaşları ortalama 95 bin liradan 142 bin liraya çıktı. Zor şartlarda üretim yapan ve gıda güvenliğinin önemli bir unsuru olan süt üreticisinin ürettiği süt fiyatına sadece yüzde 8 artış yapılması üreticiye ne kadar değer verildiğini de gözler önüne serdi.