TÜSEDAD: Ağustos ayında yem fiyatları artmayınca süt maliyeti de artmadı! TÜSEDAD: Ağustos ayında yem fiyatları artmayınca süt maliyeti de artmadı!

TARIMDAN HABER ÖZEL / Girdi maliyetleri sürekli artarken, çiğ süt fiyatlarının 6 aydır güncellenmesi süt hayvancılığında büyük bir krize neden oldu. Süt üreticisi artan maliyetler karşısında zararına üretim yaparken, yeni yılla birlikte toplanacağı açıklanan Ulusal Süt Konseyi’nin de günlerdir toplanmaması sektörde tepkiyi artırdı.

ULUSAL SÜT KONSEYİ SAAT 11:00'DE TOPLANACAK

Süt üreticinin tepkisinin hat safhaya çıkması üzerine nihayet yetkililer de hareke geçirdi. Ulusal Süt Konseyi’nden taraflar aranarak, konsey toplantısının yarın saat 11.00'de toplanacağı kaydedildi. 

6 AYDIR ÇİĞ SÜT FİYATI ARTIRILMIYOR!

Bilindiği üzere 1 Ağustos 2023’de çiğ süt referans fiyatı 11,5 TL olarak açıklanmıştı. 6 aydır bir daha çiğ süt referans fiyatı güncellenmezken, bu süre içinde yem fiyatları başta olmak üzere girdi maliyetlerinde ciddi anlamda artış oldu.

GIDA KOMİTESİ TOPLANMADI

Ulusal Süt Konseyi toplantısı öncesinde Gıda Komitesi’nin toplanacağı ve ardından konsey toplantısında çiğ süt fiyatlarının açıklanması beklenirken, Gıda Komitesi toplanmadı. Ancak Bakanların Ulusal Süt Konseyi’nde açıklanacak çiğ süt referans fiyatı ile ilgili kendi aralarında bir görüşme yaptığı ve fiyatında ona göre açıklanacağı kaydediliyor.

AÇIKLANACAK ÇİĞ SÜT FİYATINDA HANGİ MALİYET DİKKATE ALINACAK?

Ulusal Süt Konseyi’nin çiğ süt fiyatını hangi aralıkta açıklayacağına dair bir öngörü ortaya konmazken, çiğ süt fiyatının hangi maliyet hesabına göre açıklanacağı merak ediliyor. Ulusal Süt Konseyi, Aralık ayı çiğ süt üretim maliyetini 11,16 lira olarak açıklarken, bu maliyetin dikkate alınması durumunda maliyet artı yüzde 20 kar ile birlikte, güncel süt fiyatı olarak 13,4 lira gibi bir fiyat çıkıyor.

Süt fiyatının USK’nın Aralık ayı maliyetine göre açıklanacak olursa, bu fiyat üreticinin büyük tepkisini çekeceği gibi, inek kesimlerinin önünde de kimse duramaz.

PİYASADA ÇİĞ SÜT FİYATI ORTALAMA 12,5 TL'DEN İŞLEM GÖRÜYOR

Diğer yandan her ne kadar Ulusal Süt Konseyi Ağustos ayından buyana 11,5 lira olan çiğ süt referans fiyatında bir güncelleme yapmasa da piyasada çiğ süt fiyatı ortalama 12,5 liradan işlem görüyor.  Yani süt fiyatına yapılacak artış, 11,5 TL’ye göre değil, piyasada işlem gören 12,5 TL’ye göre yapılması gerekiyor. Maliyet olarak 12,5 TL dikkate alınarak artı yüzde 20 kar hesabıyla çiğ süt fiyatının 15 TL gibi açıklanması beklenebilir.

15 TL ÜRETİCİYİ TATMİN EDER Mİ?

Çiğ süt fiyatının 15 TL olarak açıklanması bile üreticiyi tatmin etmesi mümkün görünmüyor. Çünkü son haftalarda yem fiyatlarına arka arkaya gelen zamlardan dolayı 15 TL ancak maliyeti karşılayacak seviyeye geldi.

50 KURUŞ SÜT DESTEĞİNDE BİR ARTIŞ YAPILACAK MI?

Çiğ süt desteğinin de aylardır hiçbir artış yapılmadığı için 50 kuruş olarak uygulanıyor. Çiğ süt desteğinin 1 liraya kadar artırılabileceği ancak bunun üstünde bir artış yapılma olasılığı zayıf görülerken, 15 TL çiğ süt fiyatı, artı 1 lira çiğ süt desteği ile birlikte üreticinin eline 16 TL geçecek şekilde bir fiyatın açıklanabileceği de konuşuluyor.

SÜT ÜRETİCİSİ ÇİĞ SÜT FİYATININ 15 TL’NİN ÜSTÜNDE AÇIKLANMASINI TALEP EDİYOR!

Tarımdan Haber olarak, süt üreticisinin yeni belirlenecek süt fiyatlarına yönelik beklentilerini ortaya koymak için yapılan anketten, en düşük süt fiyatının 15 TL’nin üstünde olması yönünde görüşler ağırlık kazanıyor.