Türkiye Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, Ankara'da bir grup gazeteciyle bir araya gelerek deprem felaketinin küçükbaş hayvancılığa etkileri ve deprem bölgesi için geliştirdikleri proje hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı! Mart ayı çiğ süt üretim maliyeti belli oldu! TÜSEDAD en düşük 20 lira olmalı!

TÜDKİYEB BAŞKANI NİHAT ÇELİK: PROJEYİ TARIM BAKANLIĞINA SUNDUK!

Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Genel Başkanı Nihat Çelik, deprem bölgesindeki yetiştiricilerin desteklenmesi konusunda Tarım ve Orman Bakanlığına önemli bir proje sunduklarını belirtti. Projeye göre deprem bölgesinde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan üreticilerin işletmesindeki hayvan sayısının en az 200 başa çıkarılmasının amaçlandığını belirten Çelik, bunun için depremzede üreticilerin koyun, keçi alımına yüzde 75 hibe desteği verilmesinin öngörüldüğünü kaydetti. Yeni işletme kuracak üreticilerin de 50 başa kadar destekleneceğini bildirdi.

PROJE KABUL EDİLİRSE DEPREMZEDE ÜRETİCİLERE YÜZDE 75 HİBELİ KOYUN KEÇİ DESTEĞİ VERİLECEK

Söz konusu projenin büyüklüğünün 250 bin baş olduğunu anlatan Çelik, projenin Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından kabul görmesi durumunda en kısa sürede hayata geçirileceğini anlattı.

Çelik, projenin detayları hakkında şunları anlattı: “250 bin damızlık koyun-keçi ile 10 bin damızlık koç ve tekenin yetiştiricilere dağıtılması sağlanacak. Öncelikle, yetiştiricilerin işletmelerindeki hayvan sayılan 200'e tamamlanacak, işletme kuracaklara da 50 koyun veya keçi ile 2 damızlık koç veya teke verilecek. Yüzde 75 hibe desteği sağlanacak. Söz konusu proje Bakanlığa sunuldu. Onayı halinde depremzedeye verilecek nitelikli koyun ve keçi ırklarıyla et ve süt verimi artacak, ağıllar tam kapasite kullanılacak. Proje öncelikle deprem bölgesi için sunulurken, daha sonra büyütülerek Türkiye geneli 81 ilde uygulanması teklif edildi.”