Mert İNAN

Su Politikaları Derneği Uygulamalı Araştırma Merkezi'nde 200 çiftçi ile gerçekleştirilen ankete göre çiftçilerin yüzde 92'si iklim değişimini tüm dünyada bir sorun olarak görüyor. Ankete katılan çiftçilerin yüzde 93'ü ormanların azalmasının iklimi doğrudan etkilediğini, yüzde 93'ü tarımsal üretimin aşırı hava koşullarında risk altında olduğunu, yüzde 95'i iklim değişiminin tarımsal sulama suyunda değişime neden olduğunu ifade ediyor.

Sıcaklık Yükseldi

Çiftçilerin ortalama yüzde 70'i, son 5 yılda ekim yaptıkları bölgelerde sıcaklıkların, zararlıların, hastalıkların, yabani otların arttığını yağışların azaldığını belirtti.

Ankete katılan çiftçilerin sadece yüzde 4'ü tamamen hayvansal gübre kullandığını belirtirken yüzde 48'i sadece kimyasal gübre diğer yüzde 48'lik bölümü ise hem kimyasal, hem de hayvansal gübre kullandığını ifade ediyor. Ankete göre Türkiye'de doğal afetlerden dolayı oluşacak zararlara karşı 'Tarım Sigortası' yaptıranların oranı ise sadece 54. İklim değikliğinin tarıma etkilerinin sorulduğu çiftçi anketinde dikkat çeken sonuçlar şöyle:

- Ankete katılan çiftçilerin yüzde 90'ı değişen iklim koşullarına bağlı olarak uygun tohum türü ve çeşitleri konusunda devlet ve ilgili kuruluşlardan bilgi ve eğitim desteği almak gereğine inanıyor.

- Çiftçilerin yüzde 80'i son 5 yılda faaliyet gösterdikleri bölgede sıcaklıkların arttığını yüzed 60'ı yağışların azaldığını belirtiyor.

Kaynak: Milliyet