TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL! TZOB buğdayın kilogram maliyetini hesapladı: 10,87 TL!

Toprak Mahsulleri Ofisi genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday ve arpa fiyatının seyrine yönelik önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'nin en büyük geçim kaynaklarından biri olan tarım için uyarılar peş peşe geldi. Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürü Ahmet Güldal, hububat satışlarında Toplamda 10 milyon ton ürün stoklanabilecek hazırlıkların yapıldığını aktardı. TMO alış fiyatları merak edilirken hububat satışları hakkındaki detaylarda paylaşıldı. Güldal, geçtiğimiz Mart ayına kadar kuraklık riskinin hat safhada olduğunu ancak Nisan, Mayıs aylarındaki yağışlardan dolayı bereketli bir dönem geçirildiğini dile getirdi. 

BEREKETLİ BİR SEZON GEÇİRİLDİ

Aksaray Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak’ı ziyaret eden Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, 2023 yılında ülke genelinde bereketli bir hasat sezonu geçirildiğini ifade etti. TMO ve Piyasalar arasındaki fiyat farkını işaret eden Güldal, bir yılın emeğinin 2000 TL gibi bir farklı ticarete konu olmaması gerektiğini ifade etti. Hububat satışları kapsamında toplamda 10 milyon ton ürünü stoklayabilecek hazırlıkların yapıldığını işaret eden Güldal, konu hakkındaki detayları açıkladı.

HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI

Türkiye'nin hububat rekoltesinin ülke ihtiyacına cevap verdiğini belirten Güldal, bahar aylarında yaşanan yağışların hububat üretimine en yüksek seviyeye taşındığını aktardı. Güldal, TMO hububat alım fiyatlarını açıklanması ile birlikte hasat yapılan bölgelerde hasat alımları için alanları kurulacağını belirtti.

Bereketli dönem ile birlikte yeni depo olanlarının oluşturulduğunu aktaran Güldal 4 milyon ton TMO'nun depolama kapasitesine ek olarak 3 milyon ton lisanslı depolardaki kapasiteyi arttırdıklarını söyledi. Bu kapsamda Toplamda 10 milyon ton ürün için yeterli depolama alanının bulunduğunu işaret eden Güldal, üreticiler tarafından üretilen ve kayıtlı olan tüm ürünlerin alım kapasitesinin oluşturulduğunu söyledi. Üreticilerin fiyat farkına dikkat etmesi gerektiğini dile getiren Güldal, “Üreticilerin, hasat etmiş olduğu ürünleri bize sabırlı olarak satmaya devam etmesini ile birlikte piyasaların da bir süre sonra bizim fiyatlara geleceğini düşünüyoruz” dedi.