Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından Polatlı’da düzenlenen Hasat Bayramına katılan Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, burada yaptığı açıklamada TİGEM'in sertifikalı tohumluk satış fiyatlarını da açıkladı. Kişirci, kilo başına makarnalık ve ekmeklik buğday için 10,5 lira, tritikale için 9,5 lira ve arpa için 9 lira fiyat açıkladı. Açıklanan fiyatlarla geçen yıla göre makarnalık buğday %200, ekmeklik buğday %218, arpa %177 ve tritikale %192 arttı.

Tohum zammı gıda zammı demek

Tarım Bakanı Yumaklı çiftçiyi uyardı! Bunu yapan hiçbir destek alamayacak! Tarım Bakanı Yumaklı çiftçiyi uyardı! Bunu yapan hiçbir destek alamayacak!

Açıklanan tohum fiyatlarını değerlendiren Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Başdanışmanı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, çiftçilerin artan girdi maliyetleriyle ürettiği ürünlerin tüketiciye zamlı gıda olarak döneceğini ifade etti. Sarıbal şöyle devam etti:

“Ülkemizdeki tarım alanlarının yarısından fazlasında hububat tarımı yapılmaktadır. Ülkemizin üretim açığı olan buğday ve arpa gibi temel ürünlerde devletin çiftçinin yanında olmasını beklerken tohumluk fiyatlarına 3 kat artış yapıldı. Mazot, gübre, ilaç gibi girdilerin fiyatları gibi şimdi tohum fiyatları da 3 kat arttırıldı. Önümüzdeki ekim döneminde 3 kat pahalı tohumluk, gübre, ilaç ve mazot kullanan çiftçinin ürünün ucuz olmasını kimse beklemesin. Bu kış çiftçi için zor olduğu kadar hasat zamanı tüketici için can yakıcı fiyatlar olacak. 2023 yılında birçok gıda ürünü artan maliyetler nedeniyle çok daha pahalı olacak demektir. Diğer tarımsal girdiler gibi tohumluk fiyatlarına yapılan zam da gıda zammı olarak üreticiye geri dönecek.”

3 Üründe 3 Katlık Tohum Gideri Oldu

Geçen yıl bu üç üründe çiftçilerin 7,6 milyar lira harcadığını ifade eden Sarıbal, “Geçen yıl 100 milyon dekar alanda buğday, arpa ve tritikale için 7,6 milyar lira harcayan çiftçimiz bu yıl 23,1 milyar lira para harcayacak. Kaldı ki bu hesaplama TİGEM’in tohumluk fiyatları için geçerli. Özel sektörden tohumluk alan çiftçi daha çok para ödemek zorunda. Çiftçimiz bu yıl ürünün parasını cebine koymadan tohumluğa, zirai ilaca, gübreye ve mazota harcamaya başladı. Para yetmediği için kredi çekerek borcuna borç katacak. Acilen sertifikalı tohumluk destek fiyatları artırılmalı. Tohumluk alamayan çiftçiye sertifikasız tohumluk desteği verilmeli. Serbest piyasada tohumluk fiyatlarının yükselmemesi için yerli tohumluk üreten firmaların destekleri artırılmalıdır. Tohumluk üretenin de kullananın da en az bakanlığın artırdığı kadar destekleri artırılmalıdır. Kısaca destekler üç kat olmalı” dedi.