Türkiye’nin en etkili tematik tarım sitesi olan Tarımdan Haber, yaptığı etkili yayıncılıkla fincancı katırlarını ürkütmeye devam ediyor. Hukuksuz erişim engeli kararları ile etkin yayıncılığımız engellenmeye çalışılırken, haberlerimizle ilgili organize suç duyuruları ve tazminat davalarının açılması dikkat çekiyor. Ancak açılan dava ve yapılan suç duyurularının her birinden alnımızın akıyla çıkarken, Tarımdan Haber’in haklılığı da her seferinde mahkemelerce teyit ediliyor. 

ESKİ GENEL MÜDÜRDEN TARIMDAN HABER'E İKİ AYRI TAZMİNAT DAVASI! 

TİGEM’in eski Genel Müdürü İsmail Şanlı, iki ayrı haberden dolayı Tarımdan Haber aleyhine 10’ar bin liralık iki ayrı tazminat davası açarken, tazminat davalarından ilkini kaybetti. Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi, Şanlı’nın 10 bin lira manevi tazminat talebini reddederek, Tarımdan Haber’in haklılığını bir kez daha belgelemiş oldu. 

Tarımdan Haber’de 23 Eylül 2019’da Sorumlu Genel Yayın Yönetmeni Sadettin İnan imzalı yayımlanan ‘Genç Çiftçi yolsuzluğunun üstü örtülüyor mu?’ başlıklı haberde, basın yoluyla kişilik haklarına saldırı yapıldığı gerekçesiyle TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı tarafından 10 bin lira manevi tazminat davası açılmıştı. Tazminat davası açılması talebiyle Ankara Asliye Hukuk Mahkemesine yapılan suç durusunda; İsmail Şanlı hakkında gerçeklerin çarpıtılarak yalan haber yapıldığı ve kendisinin itibarsızlaştırılmaya çalışılarak, şerefine, onuruna kişisel haklarına ve saygınlığına açık ve ağır bir biçimde tecavüz edildiği iddia edilmişti. 

İLK DAVAYI KAYBETTİ!

Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen dava 8 Haziran’da sonuçlanırken, mahkeme hakimi İsmail Şanlı’nın 10 bin lira manevi tazminat talebini haksız bularak reddetti. Dava ile ilgili gerekçeli karar ise daha sonra açıklanacak. 

NE OLMUŞTU? 

Bilindiği üzere 2016-2018 yıllarında uygulanan genç çiftçi projesinin hayvan temininde büyük yolsuzluk iddiaları gündeme gelmiş, proje sahiplerine şartnameye uygun olmayan hayvanların dağıtıldığı ortaya çıkmıştı. 2018 yılında İsmail Şanlı’nın genel müdürlüğü döneminde, genç çiftçi projesi kapsamında dağıtılacak hayvanların tedarik işi, yapılan ihale iptal edilerek daha pahalı bir rakama doğrudan alım yöntemiyle Ankara merkezli bir firmaya verilmişti. Şanlı, ihale skandalını enflasyondaki artışı gerekçe göstererek savunmaya çalışmıştı. 2019 yılında Ardahan Göle Jandarma Komutanlığının bu firmaya yönelik yaptığı operasyonda yüklü miktarda kaçak hayvan kulak küpesi yakalaması genç çiftçi projesindeki yolsuzluk iddialarını iyiden iyiye kuvvetlendirmişti. 

23 Eylül 2019 tarihinde yayımlanan; ‘Genç çiftçi yolsuzluğunun üstü örtülüyor mu?’ başlıklı haberde ortaya çıkan bunca şaibeye rağmen TİGEM ve projenin yürütücüsü Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ayağında hiçbir soruşturmanın açılmamasına dikkat çekilerek, bu çelişki haberleştirilmişti. 

İSMAİL ŞANLI NEDEN RAHATSIZ OLDU? 

Haberde gündeme getirilen bütün iddialar somut ve belgeli iken TİGEM eski Genel Müdürü İsmail Şanlı’nın yalan haber yapılarak kendisinin itibarsızlaştırılmaya çalışıldığı gerekçesiyle Tarımdan Haber aleyhine 10 bin lira tazminat davası açması şaşkınlıkla karşılanmıştı. 

Şöyle ki; 2018 yılında hayvan temin işinin doğrudan alım yöntemiyle ihalesiz bir şekilde verilen Ankara merkezli firmaya yönelik Ardahan Göle Jandarma Komutanlığının yaptığı operasyon ve firma sahipleri hakkında devleti dolandırmak gerekçesiyle açılan dava ortada dururken… 

Yine Tarım ve Orman Bakanlığının konuyla ilgili müfettiş görevlendirerek geniş kapsamlı soruşturma yaptırarak hazırlanan 500 sayfalık rapor, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına intikal ettirilirken… 

Ve işin acı tarafı söz konusu firmanın şartnameye aykırı bir şekilde hak sahiplerine hayvan dağıttığına yönelik ciddi iddia ve bulgular sabit iken… 

İsmail Şanlı’nın, Tarımdan Haber hakkında yalan haber yapmak ve kendisinin itibarının zedelendiği gerekçesiyle 10 bin liralık manevi tazminat davası açması pes dedirtti. Ancak Ankara 6. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen davada hakimin verdiği red kararıyla, Tarımdan Haber’in genç çiftçi projesinde yaşanan yolsuzluk iddialarına yönelik yaptığı haberlerde ne kadar doğru bir yayıncılık yaptığı da mahkeme tarafından belgelenmiş oldu.