SADETTİN İNAN / Genç çiftçi projesindeki milyonluk vurgunun üstü örtülüyor mu? Genç Çiftçi Projesindeki büyük vurgunun siyasi ve bürokrasi ayağına dokunulmazken, yeni siyasi oluşumun içinde yer alan eski AK Parti Ardahan milletvekili Saffet Kaya’nın aylar sonra bu olaydan dolayı ifadeye çağrıldığı ortaya çıktı. Ancak büyük vurgunla ilgili soruşturmanın sadece Saffet Kaya ile sınırla kalması dikkat çekti.   

VİCDANLARI YARALIYOR

Genç Çiftçi Projesindeki büyük vurgunla ilgili olarak aylardır sürdürülen incelemelere rağmen yolsuzluğun siyasi ve bürokrasi ayağıyla ilgili somut bir gelişme olmaması vicdanları yaralıyor. 

BİNLERCE KULAK KÜPESİ YAKALANMIŞTI 

Kırsalda tarımsal üretimi teşvik etmek amacıyla hükümet tarafından 2016 yılından başlatılan ve üç yıllık uygulanan genç çiftçi projesinde, büyük bir vurgun yapıldığı ortaya çıkmıştı. Büyük vurgunda Ardahan Göle Jandarma Komutanlığı’nın geçtiğimiz Ocak ayında yaptığı bir operasyonda Ankara merkezli bir firmaya ait kamyonda başka ile ait binlerce kulak küpesi yakalanmıştı. Yakalanan kulak küpeleri genç çiftçi projesinde büyük yolsuzluğu belgelemişti. 

ÇİFTÇİYE ŞARTNAMEYE UYMAYAN HAYVANLAR DAĞITILARAK BÜYÜK VURGUN YAPILDIĞI ORTAYA ÇIKMIŞTI 

30 bin TL hibe karşılığında çiftçiye şartnameye uymayan damızlık vasfı bulunmayan hayvanlar dağıtıldığı ortaya çıkarken, firma yetkililerinin bu yolla büyük haksız kazançlar elde ettikleri tespit edilmişti. Hayvan tedarik işi ise söz konusu firmaya TİGEM’in görevden alınan eski genel müdürü İsmail Şanlı döneminde ihalesiz bir şekilde verilmişti. 

ŞARTNAMEYE UYMAYAN HAYVANLAR ÇİFTÇİYE TEHDİTLE DAĞITILMIŞTI 

Şartnameye aykırı hayvanlar çiftçiye tehdit edilerek dağıtılırken, bu konuda dağıtım işini yürüten Tarım Reformu Genel Müdürlüğündeki yetkililerle firma temsilcileri arasında ciddi şaibeli bağlantılar gündeme gelmişti. 

SİYASİ VE BÜROKRASİ AYAĞINA DOKUNULMADI!

Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi! Şeker fabrikasının arazisi 58 milyon liraya özelleştirildi!

Sektör temsilcileri, genç çiftçi projesinin hayvancılık ayağında yaşanan büyük vurgunun siyasi ve bürokrasi bağlantıları olmadan firma tarafından tek başına yapılamayacağına vurgu yaparken, yürütülen operasyonda ise sadece firma yetkilileri tutuklanırken siyasi ve bürokrasi ayağında bugüne kadar hiçbir soruşturmanın açılmaması dikkat çekiyor.

SAFFET KAYA İLE SINIRLI KALDI!

Ancak yeni siyasi oluşum içinde yer alan eski AK Parti Milletvekili Saffet Kaya hakkında konuyla ilgili olarak bir soruşturma dosyası ortaya çıkarken, soruşturma dosyasında Saffet Kaya’nın firma yetkilileri ile yaptığı telefon görüşmesi listelendi. Kaya’nın firma yetkilileri ile yaptığı telefon görüşmesine ait tutanak 28 Aralık 2018’de tutulurken, Kaya’nın bu tutanaktan 9 ay sonra Ardahan Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından ifadeye çağrılması dikkat çekti. Saffet Kaya’nın yanında başka siyasi bir ismin bulunmaması anlamlı bulundu.  

BÜYÜK VURGUNUN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR MU?

Genç çiftçi projesindeki büyük vurgunla ilgili olarak soruşturmanın sadece Saffet Kaya ile sınırlı tutulması da manidar bulunuyor. Tutuklanan firma yetkililerinin birçoğu tutuksuz yargılanmak için tahliye edilirken, büyük vurgunda TİGEM ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ayağında ise hiçbir soruşturmanın açılmaması ‘Büyük Vurgunun üstü örtülüyor mu?’ sorusunu gündeme getirdi. 

HAYVANLAR FİRMADAN İHALESİZ ALINMIŞTI 

Bilindiği üzere büyük vurgunda adı geçen firmaya, hayvan tedarik işi TİGEM tarafından şaibeli bir şekilde verilmişti. Bu konuda yapılan ihale iptal edilerek, hayvanlar söz konusu firmadan daha yüksek fiyattan doğrudan alım yöntemiyle alınmıştı. 

ŞAİBELİ ALIMA RAĞMEN SORUŞTURMA AÇILMADI 

Bütün bu şaibeli işlemlere rağmen TİGEM eski yönetimi hakkında bir soruşturmanın açılmaması dikkat çekiyor. Genç çiftçi projesinin 2016 ve 2017 dönemine ait soruşturma kapsamında TİGEM’de alt düzey yöneticilere maaş kesme cezası verilirken, 2018 yılına ait büyük vurgunda hiçbir yetkili hakkında soruşturma dahi açılmaması anlamlı bulunuyor.  

SORUŞTURMA AÇILMASI BEKLENİRKEN ÖDÜLLENDİRİLDİLER 

Genç çiftçi projesine yönelik büyük vurgunla ilgili şok iddialar ortada dururken, TİGEM eski yönetiminin Tarım ve Orman Bakanlığında danışmanlık ve TİGEM'de müşavirlik kadrosuna getirilmek istindiği ancak gelen tepkiler üzerine TİGEM yönetim kurulunun bu karardan geri adım atmak zorunda kaldığı kaydediliyor.