TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin 7 Temmuz 2020’de verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yaptığımız başvuru haklı görülerek, erişim engeli kararı ile ilgili ihlal kararı verilmiştir. AYM’nin ihlal kararı üzerine haberimiz yeniden özgürlüğüne kavuşmuştur. AYM’nin haberimizle ilgili verdiği ihlal kararı Resmi Gazete’de 7 Ocak 2022’de yayımlanmıştır. AYM’nin kararına ulaşmak için tıklayın… Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliğinin Değişik İş Ek Kararı için tıklayın... 

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Tarım Kredi Kooperatiflerinin zirai ilaçla ilgili iştiraki olan TARKİM’de yaşanan zirai ilaç vurgunu yeni bir boyut kazandı. Çiftçiye hizmet etmesi için kurulan TARKİM’de üretilen zirai ilaçların yandaş firmaya düşük fiyattan satmak için kendi toptancı bayilerine bile ilaç satışlarını durduğu ortaya çıktı. 

TARKİM’de Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı arkadaş şirketine kıyak satış skandalı giderek büyüyor. Haberimiz sektörde büyük bir yankı bulurken, TARKİM’de yaşanan vurgun iddialarına ilişkin olarak Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER) ve Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’a da çok sayıda şikâyetin gittiği ortaya çıktı. Vurgun iddiaların TARKİM’e gönderilen müfettiş raporlarıyla da belgelendiği kaydediliyor. Ancak bütün bunlara rağmen vurgun iddialarına yönelik bugüne kadar yasal bir işlem yapılmaması dikkat çekiyor. 

TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu TMO, 2024 dönemi çeltik alım fiyatlarını duyurdu

ÇİFTÇİ KURULUŞUNDAN ARKADAŞA BÜYÜK KIYAK!

Bilindiği üzere TARKİM, üretilen zirai ilaçları Tarım Kredi Kooperatifleri ile tarımsal birlik ve zirai ilaç bayilerine satıyor. Geçtiğimiz Mayıs ayında zirai ilaçların özel bir firmaya yüklü miktarda ve çok düşük fiyattan satıldığı ortaya çıktı. TARKİM’in çiftçi kuruluşu olmasına rağmen zirai ilaçların çiftçiye bile verilmeyen fiyattan özel firmaya çok ucuz fiyattan verilmesi dikkat çekerken, söz konusu özel firmanın TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin’in arkadaşının firması olması ise vurgun iddialarını gündeme getirdi. 

YENİ BELGELER ORTAYA ÇIKTI 

Milli Gazete’ye ulaşan yeni belgelere göre, zirai ilaçların yandaş firmaya peşkeş çekildiği dönemde TARKİM’le peşin çalışan ve teminatı bulunan toptancı bayilere ise ürün satışı durduruldu. Bununla ilgili faturaları gazetemize gönderen bayiler, yüksek fiyattan ve parasını peşin ödedikleri halde kendilerine TARKİM’in holdingleşme çalışmasını gerekçe göstererek ürün verilmediğini belirttiler. 

RAKAMLAR VURGUNU BELGELİYOR

TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin’in arkadaşının firmasına satılan ürün fiyatı ile Tarım Kredi Kooperatiflerine satılan fiyat arasında yüzde 30-40 hatta yüzde 60’a varan oranlarda fiyat farkı bulunması peşkeş iddialarını kuvvetlendiriyor. Diğer yandan aynı dönemde TARKİM bayisine parası peşin olarak ödendiği halde 40 TL artı KDV’den verilmeyen zirai ilacın, Genel Müdürün arkadaşının firmasına 27 TL’den verilmesi aradaki uçurumu gözler önüne seriyor. 

DÜŞÜK FİYATTAN ÜRETİCİ FİRMAYA PEŞKEŞ ÇEKİLDİ 

TARKİM’in bayilerine ürün satışını durdurduğu dönemde, yüklük miktarda zirai ilacın düşük fiyattan sattığı firmanın TARKİM’in bayisi olmaması ve tarım ilacı üretici firması olması da manidar bulundu. Söz konusu kıyak satıştan dolayı TARKİM’in zararının 1 milyon lira oldu kaydediliyor. 

GENEL MÜDÜRLER SESSİZ!

Diğer yandan vurgun iddialarına karşılık Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz ile TARKİM Genel Müdürü Mehmet Derin'in sessizliğini koruması dikkat çekiyor.