Yaşanan bu mağduriyete yönelik çözüm yolları geliştirmek için Düzce'de yapılacak olan 'Büyük Fındık Çözüm Çalıştayı'nı düzenleyecek kurumlardan biri olan Marmara Sanayici ve İşadamları Derneği (MARSİAD) tarafından yapılan açıklamada, “Ülkeyi yönetenler maalesef fındığımıza sahip çıkmak istemiyor" ifadelerine yer verildi.

TÜRKİYE KAZANCI SAĞLAYAMADI

Hükümetin fındık politikalarını sert bir dille eleştiren MARSİAD Genel Başkanı Bahri Odabaş ise dünya fındığının yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye'nin ürettiğini ancak bu üretimden hak ettiği kazancı sağlayamadığına dikkat çekti. Odabaş, “Biz ürettiğimiz tüm fındıkları katma değersiz sattığımız için yaklaşık 8 milyon çalışarak 2,5 milyar dolar para kazanırken, Avrupalı birkaç firma bizim ürettiğimiz fındıktan birkaç bin kişi çalıştırarak yaklaşık 50 milyar dolar para kazanmaktadır" diye konuştu.

ÜRETİCİ MAĞDUR EDİLMEYE DEVAM EDİLİYOR

Ülkeyi yönetenlerin fındığa ve fındık üreticilerine sahip çıkmak yerine, oyalamaya gittiğini kaydeden Odabaş, “Önce Fiskobirlik çökertildi, sonra TMO fındık alımından çekildi. Son olarak referandumda oy kaybından korkulduğu için seçime bir gün kala TMO'nun fındık alacağı açıklandı, oylar alındıktan sonra TMO'ya Avrupalıların verdiği fiyattan alım yaptırılarak millet kandırılmaya devam ediliyor" ifadelerini kullanarak sert açıklamalarda bulundu.

AVRUPALI FİRMALAR ÖDEMEDEN

Fındık üreticilerinin mağduriyetinin ortadan kaldırılması için önerilerde bulunan Odabaş, şunları kaydetti: “Fındığı katma değerli ürüne dönüştürüp pazarlayan 100 firmaya, fındığı 15 TL'den almak kaydı ile doğrudan gelir desteğinin sadece yüzde 10 ile faizsiz kredi verdiği takdirde fındık bir günde 15 TL'ye yükselir. Avrupalı firmalar, para ödemeden, emaneten aldıkları fındıkların parasını, piyasanın 15 TL olması sebebiyle 8,5 TL yerine 15 TL'den ödemek zorunda kalacakları için oyun bozulur."

ÜRETİCİ DE TMO'YU SUÇLUYOR

Hükümetin fındık politikalarından birinci derecede etkilenen üreticiler ise yaşadıkları mağduriyetlerden TMO'nun sorumlu olduğunu dile getirdiler. Geçtiğimiz yıllarda fındığın kilosu 15-20 TL iken, bugün ise 8,5 TL'ye inmesinin bellerini büktüğünü söyleyen üreticiler, yaşanan mağduriyetin giderilmesi ve fındığın fiyat endeksinin 15 TL'nin üzerinde olması çağrısında bulundular.