OHAL kapsamında çıkarılan 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre, Şeker Kurumu ile Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kapatıldı.

Şeker Kurumu başka işleme gerek kalmaksızın kapatıldı. Kurumun görev ve sorumlulukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığına aktarıldı. Bakanlık, kotaların tespiti, denetim, iç fiyat, arz talep dengesi ve spekülatif etkileri dikkate alarak şeker ticaretine ilişkin kuralları belirleyecek.

KAPATMA KARARI MECLİS'TE TARTIŞILMADI

Yaklaşık 1.5 yıldır kurul üyeleri atanmayan Şeker Kurumu, OHAL kapsamında kapatıldı. Şeker sektörünü denetleme görevi bulunan Şeker Kurumu'nun OHAL kapsamında kapatılması ise dikkat çekti. Genel beklenti Şeker Kurumu'nun kapatılmasına yönelik kararın Torba Yasa ile Meclis gündemine gelmesi yönündeydi. Kapatma kararı Torba Yasa ile gelmiş olsaydı Meclis'te tartışılmış olacaktı. Ancak OHAL kapsamında kapatıldığı için kapatma kararı Meclis'te görüşülemedi.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER ÜRETİMİ 18 AYDIR DENETLENMİYOR!

Şeker Kurumunun kapatılacağı gerekçesiyle kurul üyeleri 1.5 yıldır atanmıyordu. Kurul üyeleri atanmadığı için de sektörde büyük bir denetimsizlik hakimdi. Özellikle nişasta bazlı şeker üreten firmaların kendilerine tahsis edilen kota doğrultusunda üretim yapıp yapmadıkları ve yurt içi kotası bulunmayan fabrikaların ise ülke içine satış yapıp yapmadıkları bilinmiyor.

HÜKÜMET AÇISINDAN BÜYÜK ÇELİŞKİ

Ciddi bir rekabetin olduğu ve şeker pancarının aleyhine işleyen bir süreç olmasına rağmen Şeker Kurumu üyelerinin atanmamasından dolayı sektörün 1.5 yıldır denetimsiz bırakılması hükümet açısından büyük bir çelişki olarak görülüyor.

Yeni dönemde ise Şeker Kurumu'nun bütün yetkileri Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na devredilmiş oldu. Şeker Kurumu'nun kota ve diğer yetkileri, Bakanlıkta oluşturulacak Daire Başkanlıkları tarafından yerine getirilecek.

Öte yandan KHK ile TAPDK da kapatıldı. Kapatılan kurumca yapılan işlemler ilgili idarelerce yeni bir işlem yapılıncaya kadar geçerliliğini koruyacak.

Kurumun görev ve sorumlukları Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığına devredildi.

Kapatılan kurumların personelinin kadroları ve kurumlara ait her türlü taşınır, taşıt, malzeme, borç ve alacaklar, hak ve yükümlülükler, kayıt ve dokümanlar, taşınmazlar ve sözleşmeler de söz konusu Bakanlıklara geçti.

TARIMDAN HABER