Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, genç çiftçilere dağıtılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların ihalesi TİGEM tarafından bilinmedik bir gerekçe ile iptal edilmesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın tepkisini çekti. Milli Gazete'te 22 Mayıs'ta yayınlanan 'TİGEM'de ihale bilmecesi!' haberi üzerine ihaleleri iptal edilen firma sahipleri Bakan Fakıbaba'yı ziyaret etti. Firma sahiplerini dinleyen Fakıbaba, TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı'yı Bakanlığa çağırarak, ihalelerin şeffaf bir şekilde yeniden yapılmasını istedi.

TİGEM'deki ihale bilmecesine Bakan Fakıbaba müdahale etti. Genç çiftçi projesi kapsamında TİGEM tarafından tedarik edilerek çiftçiye dağıtılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların önce firmalardan teminatlar alınarak ihalesi yapılmış ancak sonra TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı'nın talimatı ile 'fiyat araştırması yapıldığı' gerekçesiyle iptal edilmişti. İhalenin iptal edilmesi ve alınacak hayvanların ihalede oluşan fiyatların üzerinden tedarik edilecek olması farklı iddiaları gündeme getirmişti.

FİRMA SAHİPLERİ BAKANLA GÖRÜŞTÜ

TİGEM'de kazandıkları ihalenin iptal edilmesi üzerine firma sahipleri önceki gün Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'yı ziyaret ettiler. Bakan Fakıbaba'ya yaşadıkları sıkıntıları anlatan firma sahipleri, şartnamesi belli olan bir ihaleye girdiklerini ve kendilerinden geçici ve kesin teminatların alındığını belirterek, fiyat araştırması yapıldığı gerekçesiyle ihalenin iptal edilmesine bir anlam veremediklerini söylediler.

GENEL MÜDÜR BAKANLIĞA ÇAĞRILDI

Firma sahiplerinin şikâyetini haklı bulan Bakan Fakıbaba, TİGEM Genel Müdürü İsmail Şanlı'yı Bakanlığa çağırarak, sözkonusu ihalelerinin en kısa sürede yenilenerek yapılmasını istedi. Fiyat araştırması ile firmalardan teminat alınmasını doğru bulmadıklarını belirten Fakıbaba, Şanlı'ya fiyat araştırmalarında böyle bir sürecin olamayacağını söyledi. Genç çiftçilere dağıtılacak büyükbaş ve küçükbaş hayvanların düzgün bir şekilde tedarik edilmesi gerektiğini ifade eden Bakan Fakıbaba'nın TİGEM Genel Müdürü Şanlı'ya özellikle 'şeffaflık' konusunda vurgu yapması dikkat çekti.

ŞAİBE İDDİALARI AYYUKA ÇIKTI!

TİGEM, genç çiftçi projesi kapsamında çiftçilere dağıtılmak üzere 40 bin büyükbaş ve 120 bin küçükbaş hayvan alımı yapacak. Hayvanlar yurtiçi ve yurtdışı olarak tedarik edilecek. Yüklü miktarda hayvan alınacağı için bütün gözler TİGEM'in yapacağı ihalelere çevrilmiş durumda. TİGEM'in geçmiş dönemde tedarik ettiği hayvanlara yönelik tepkiler hat safhaya çıkmıştı. Kalitesiz hayvanların pahalı alınarak bazı firmalara haksız kazanç sağlandığı yönünde ciddi eleştiriler gündeme gelmişti. TİGEM'in tedarik ettiği hayvanlara yönelik 'şaibe iddiaları' artarken, Nisan ayında yapılan ihalenin hiçbir haklı gerekçe gösterilmeden sadece 'fiyat araştırması' yapıldığı gerekçesiyle iptal edilmesi manidar bulunmuştu. İhale sonrasında, 'İstenilen firma kazanmadığı için mi ihaleler iptal edildi?' eleştirileri gündeme gelirken, TİGEM Genel Müdürü Şanlı'nın iptal gerekçesiyle ilgili soruları cevapsız bırakması da ihalelere yönelik kaygıları bir hayli artırmıştı.

İHALELER NE ZAMAN YAPILACAK?

Bakan Fakıbaba'nın firma yetkilileri ile görüşmesi sırasında yaşanılanlardan bir hayli rahatsız olduğu kaydedilirken, bundan dolayı da TİGEM Genel Müdürü'nden ihalelerin 'şeffaf' bir şekilde yeniden yapılmasını istediği belirtiliyor. Ancak 24 Haziran seçimlerine az bir süre kalması ve yeni dönemde Bakanın değişme ihtimali, ihalelerin 24 Haziran sonrasına bırakılabileceği kaydediliyor.