Sekiz yıl süren çalışmalar sonucunda üretilen ve Türk Patent Enstitüsü(TPE) tarafından onaylanan “Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi” üreticiye sulamada büyük kolaylıklar sağlayacak. “Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi” BakanlıkTarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 nolu projesi kapsamında üretildi. Bir çok kuruluştan ödül alan “Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi” dünyada bir ilk olma özelliği de taşıyor. Güneş pili sulama makinesinin dünyada ilk olması, mobil kullanıma olanak vermesi, güneşi hidrolik güç kullanarak otomatik takip edebilmesi ve panel temizleme ünitesinin bulunması özelliklerinden kaynaklanıyor.

Güneş enerjisiyle tarımda sulama imkanı sunan mobil pil, sulamada enerji giderlerini azaltırken; sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri de ortadan kaldıracak. Sistem sulamaların yoğun yapıldığı yaz aylarında güneş enerjisiyle yaklaşık 14 saate kadar kesintisiz çalışabilecek. Ayrıca sisteme gece sulaması için akü ilavesi yapmak da mümkün.

Üreticiye teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar sağlayacak sistem, en fazla 170 metreden su çıkarırken bitkinin su ihtiyacına göre değişmekle birlikte günlük 50-150 dönüm alanı sulayabilecek.

KIRSAL ALANLARA ENERJİ TRANSFERİ SAĞLANACAK

Güneş enerjisi konusunda çok iyi bir konumda bulunan Türkiye’nin ortalama yıllık toplam güneşlenme süresi iki bin 640 saat, günlük toplam 7,2 saat. GAP Bölgesi gibi Akdeniz Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi ve Ege Bölgesinin güneşlenme süreleri de dikkate alındığında, küresel ısınmadan dolayı oluşacak su ve sulama sıkıntılarına da önlem olması açısından çevreye duyarlı ve maliyeti düşürecek bu sistemlerin yaygınlaştırılması planlanıyor. Sistemin yaygınlaştırılmasıyla mobil güneş pili destekli sistemlerin, kuru tarım yapılan ve elektrik şebekesinin olmadığı yerlerde özellikle gölet ve kanal kenarlarındaki arazilerde damlama sulama gibi kapalı sulama sistemlerine entegre edilerek kırsal alanda enerji transferi ve sulama ihtiyacı rahatlıkla karşılanabilecek.

MOBİL GÜNEŞ PİLİNE DESTEK VERİLECEK

Bakanlık yenilenebilir enerji kullanımını artırmaya yönelik politikaları kapsamında mobil güneş piline gelecek yıllarda destekleme kapsamına almayı hedefliyor. Yine 2014-2018 GAP Eylem Planı hedefleri doğrultusunda da mobil güneş pili sulama makinesinin yaygınlaştırılması hedefleniyor.