Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,18 oranında artış gösterdi.Yılın ilk beş ayında artış oranı yüzde 9,48 oldu. Gıda enflasyonunda oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 16,56. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,70 olarak hesaplandı. Gıda harcaması çalışmasına temel alınan beslenme kalıbında yer alan ürünlerin fiyatlarında Mayıs 2015 itibariyle gözlenen değişim şöyle:

Süt, yoğurt, peynir grubunda; bazı marketlerde yürütülen kampanyalar nedeniyle süt litre fiyatı değişiklik göstermesine karşın ortalamada aynı kaldı. Yoğurt ve peynir fiyatı da geçen aya göre fazla değişmedi. Peynirde fiyatlar 14-16 TL fiyat bandında yoğunlaştı.

KIYMA VE KUŞBAŞI YÜKSELDİ

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta; kıyma ve kuşbaşı etin fiyatı artış gösterdi ve mutfak harcamasına yük bindi. Et fiyatındaki yüzde 11,50'lere ulaşan artış, meyve-sebze ortalama fiyatındaki gerilemenin olumlu etkisini ortadan kaldırdı (izleyenler için bonfilenin kilogram fiyatının 75,90 TL seviyesine geldiğini not edelim). Balık mevsimi sona ererken, kültür balıklarının satışı devam ediyor. Çoğu tezgah ise kapanma hazırlığına başladı. Tavuk fiyatı yine değişmedi. Yumurta fiyatı da aynı kaldı. Bakliyat (nohut, mercimek, kuru fasulye, barbunya vb) ürünlerinin fiyatı da farklı olmadı.

MEYVE, SEBZE MUTFAK HARCAMALARINI DÜŞÜRDÜ

Yaş sebze-meyve grubunda; havaların ısınması ve mevsim ürünlerinin çoğalmasıyla bu grupta ortalama fiyatlar biraz geriledi ve bu gelişme mutfak harcamasına olumlu yansıdı. Geçtiğimiz ay 4,15 TL olarak hesaplanan yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı bu ay 3,52 TL'ye geriledi. Bu ay sebze fiyatlarında gerileme, meyve fiyatlarında ise artış görüldü. Ortalama kilogram fiyatı olarak bu ay sebze 3,06 TL ve meyve 4,39 TL oldu. Oysa geçen ay bu tutarlar sırasıyla 4,26 TL ve 3,86 TL olarak hesaplandı. Hesaplama yapılırken -her zaman olduğu gibi- pazardaki mevsim ürünleri esas alındı ve ürünlerin tek tek ağırlığı yerine genel meyve-sebze tüketimi miktarından hareket edildi.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta; un fiyatlarında artış görülürken, diğerlerinde önemli bir fiyat değişikliğine rastlanmadı.

Son grup içinde yer alan gıda maddelerinden; tereyağı ve margarin ile zeytinyağı ve ayçiçeği yağı fiyatı yine aynı kaldı. Zeytin fiyatı da değişmedi. Reçel, pekmez, bal, şeker ve tuz fiyatı genelde aynı kaldı (sadece reçelde kavanozda gramaj ayarlaması nedeniyle fiyat farkı oldu). Kamuoyunda "çerez" olarak tanımlanan yağlı tohum (ceviz, fındık, fıstık, ayçekirdeği vb) ürünlerinden fındık ve antepfıstığı fiyatı arttı. Baharat (kimyon, nane, karabiber, vb) ürünlerinin fiyatı aynı kaldı. Çay ve ıhlamur fiyatı da değişmedi. Salça fiyatı ise artış gösterdi. "