ÖZEL HABER

Pekâlâ kim haklı? Hükümet mi yoksa muhalefet mi? Vergisiz bir şekilde mazotun çiftçiye kullandırılması mümkün mü yoksa seçimler öncesinde çiftçinin oyunu almak için uygulanabilirliği olmayan bir vaat mi?

Sizler için araştırdık…

Bilindiği üzere Çiftçi Kayıt Sistemi yani ÇKS'ye göre destek verilen tarım alanı 150 milyon dekar. Ve dekara ortalama 10 litre mazot kullanılıyor. Destek verilen tarım alanı ile dekara kullanılan mazotu bir biriyle çarptığımızda ortaya 1.5 milyar litre mazot miktarı çıkıyor. Bu rakama çiftçinin tarlasına gelip giderken kullandığı mazotta dahil edildiğinde tarım sektöründe yaklaşık 2 milyar litre mazot kullanılıyor.

DEVLET 4.6 MİLYAR DAHA AZ VERGİ ALACAK

Şu anda 1 litre mazotun pompa fiyatı 4.1 lira. Çiftçi de bu fiyattan kullanıyor. Mazotun vergisiz rafine çıkış fiyatı ise 1.8 lira civarında. Yani 4.1 liranın 2.3 lirasını ÖTV ve KDV vergileri oluşturuyor. Bu rakamlar üzerinden hareket edilerek maliyet hesabı yapıldığında, çiftçinin mazotu ÖTV ve KDV'siz 1.8 liradan kullanması durumunda bunun devlete maliyet 4.6 milyar lira ediyor. Yani devlet 4,6 milyar TL daha az vergi toplamış olacak.

PETROLDEKİ ÖTV'NİN 10'DA 1'İ EDİYOR

Bilindiği üzere 2015 bütçesinde petrol ve doğalgaz ürünlerinden ÖTV geliri 48,1 milyar lira hedefleniyor. Görüldüğü üzere çiftçiden feragat edilecek vergi geliri petrol ve doğalgaz ürünlerinden gelecek toplam ÖTV gelirinin 10'da 1'ine karşılık geliyor.

RAKAMLAR UYGULANABİLİR DİYOR

İlk planda bütçe için 4.6 milyar TL vergi geliri küçümsenmeyecek bir rakam gibi gelebilir. Ancak böyle bir kolaylık sağlanması durumunda çiftçi en önemli girdi maliyetlerinin birinden kurtulmuş olacak. Daha rahat üretecek, daha çok kazanacak. Çiftçinin kazanması da ülke tarımının kazanması anlamına geliyor. Görüldüğü üzere rakamlar, artısı ve eksisiyle irdelendiğinde mazotun çiftçiye vergisiz bir şekilde kullandırılabileceğini gösteriyor.

PEKALA BU UYGULAMA SUİSTİMAL EDİLİR Mİ?

Çok basit uygulamalarla bu uygulamanın suistimal edilmesinin önüne geçilebileceği kaydediliyor. ÇKS'de çiftçinin ekeceği alan ve kullanacağı mazot miktarının belli olduğu için uzmanlar, çiftçiye verilecek kartlarda kullanacağı mazotun tanımlanacağı için kimsenin bu uygulamayı suistimal edemeyeceğine dikkat çekiyor.