2022 yılında çiftçiye ödenecek toplam tarımsal desteklere 3.2 milyar lira ek ilave yapılarak toplam 25.8 milyar liradan 29 milyar liraya çıkarılmıştı. Tarımsal destekler bütçesine konulan ek 3.2 milyar lira desteğin hangi kalemlerde kullanılacağı Resmi Gazete’de bugün yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararı ile netleşti. 

2022 YILI DESTEK ÖDEMELERİNDE DEĞİŞİKLİĞE GİDİLDİ

2021 yılında yapılacak tarımsal desteklemeler ve 2022 yılında uygulanacak gübre ve sertifikalı tohum kullanım desteklerine ilişkin kararda değişiklik yapılmasına dair karar Resmi Gazete’de yayımlandı. 

5 ÜRÜNDE GÜBRE MAZOT DESTEĞİ 42 LİRADAN 92 LİRAYA ÇIKARILDI!

Buna göre; 2021 yılı üretimleri için buğday, arpa, çavdar, yulaf ve tritikale’ye ödenecek mazot gübre desteğine ilave olarak dekara 50 lira ek girdi desteği ödenecek. Çiftçiye bu 5 üründe 22 lira mazot, 20 lira da gübre desteği olmak üzere toplam 42 lira olarak ödenecek destek miktarı ek girdi desteği ile birlikte 92 liraya çıkarıldı. 50 lira ek ilave desteği sadece 2022 yılı ödemelerine mahsus olacak. 

2022 YILI ÜRETİMLERİ İÇİN SERTİFİKALI TOHUM KULLANIM DESTEĞİ 6 ÜRÜNDE ARTARKEN 14 ÜRÜNDE İSE AYNI KALDI!

Yine yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararında ek bir değişikliğe gidilerek, 2022 üretim yılı için sertifikalı tohum kullanım desteği arpa, buğday, çavdar, tritikale, yulaf ve çeltikte 16 liradan 24 liraya çıkarılırken, aspir, nohut, kanola, susam, kuru fasulye, mercimek, yonca, patates, fiğ, yem bezelyesi, korunga, soya ve yer fıstığında ise bir artışa gidilmedi. Bu ürünlerde sertifikalı tohum kullanım desteği 2021 üretim yılı destek miktarları ile aynı olacak. Buna göre; aspir 5 lira, nohut ve kanola (kolza) 20 lira, susam 4 lira, kuru fasulye, mercimek ve yonca 30 lira, patates 100 lira, fiğ, yem bezelyesi, korunga ve soya 22 lira ve yer fıstığı ise 17 lira olacak. 

TARIMSAL YAYIM DANIŞMANLIK DESTEĞİ 46 BİN LİRADAN 52 BİN LİRAYA ÇIKARILDI

Yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararında, daha öncesinde 46 bin lira olarak belirlenen tarımsal yayım ve danışmanlık desteği de 52 bin liraya çıkarıldı. 

7 HAVZADA YAĞLIK AYÇİÇEĞİ  DESTEK KAPSAMINA ALINDI

Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli kapsamında 7 havzada desteklenen ürünlerde de değişikliğe gidildi. Buna göre, Aydın-Efeler, Aydın-Köşk, Aydın-Sultanhisar, Aydın-Yenipazar, Karabük-Eskipazar, Kütahya-Domaniç ve Sivas-Hafik havzalarında yağlık ayçiçeği de destek kapsamına alındı. Daha öncesinde bu 7 havzada yağlık ayçiçeği destek kapsamında bulunmuyordu.