Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, Tarımdan Haber'e yaptığı değerlendirmede tarımsal desteklerin yetersizliğine dikkat çekerek, Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve Meclis'e bir çağrıda bulundu. 

ÇİFTÇİ GİRDİ MALİYETLERİNİN ALTINDA EZİLİYOR 

Tarımsal üretimde, çiftçilerin girdi maliyetlerindeki artışın, ürün fiyatlarındaki artışın çok çok üzerinde olduğuna işaret eden Keskin, "Mazot, gübre, tohum, ilaç vb. girdilerdeki artışın son yıllarda ürün fiyatlarının artışının çok üstünde olması bu ihtiyaçların karşılanmasını oldukça zorlaştırmaktadır" dedi. 

Çiftçinin yurt içi üretim maliyetleri yüksek olduğu için hayvansal ve bitkisel üretim faaliyetlerini daha karlı, verimli ve sürdürülebilir koşullarla yapabilmelerinin zorlaştığının altını çizen Keskin, şunları kaydetti:

DESTEKLER ARTIRILARAK ÇİFTÇİNİN YÜKÜ HAFİFLETİLMELİ 

"Ürün maliyetlerine yapılacak artış, enflasyon artışına etki etmekte ve nihai tüketicinin alım gücünü azaltmaktadır. Buda ülkemiz ekonomisine olumsuz etki yapmaktadır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan, T.C. Tarım ve Orman Bakanımızdan ve Meclisimizden beklentimiz tarıma ayrılan bütçenin 2 katına çıkarılmasıdır. Ülkemiz gerçeği olan küçük işletmelerin yüksek maliyetleri ile ayakta kalma ve dış pazarda rekabet etme ihtimali çok düşüktür. Devletimiz tarafından üretim maliyetlerin bir kısmı karşılanarak üretim potansiyeli arttırılmalıdır. Üretim ve girdi maliyetlerini azaltacak bu destekleme artışı tüm çiftçilerimizin beklentisidir. 

KAYITLI ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİYE DAHA ÇOK DESTEK VERİLMELİ 

Bununla birlikte Tarım ve Hayvancılıkta kayıt dışılık engellenmeli ve kayıtlı üretimde bulunan üreticiye verilen destekler arttırılmalıdır. Kayıtlılığın arttırılması ile ülkemiz genelinde vergi kaybı önlenecek, devletimizin elde ettiği vergi gelirleri vereceği desteklemelerin çok üzerinde olacaktır. 

Kayıt altına alınamayan üretim kalemleri ülkemiz ekonomisi için kayıt dışılık ve vergi kaybına ayrıca ürünlerin kontrolleri yapılamadığı için halk sağlığına da zarar vermektedir. Kayıtlı üretim ile; kamuya veri tabanı oluşturularak, oluşturulan veri tabanı sayesinde tarım ve hayvancılık politikalarının belirlenmesinde önemli dayanak teşkil edeceği düşüncesindeyiz. Hal böyleyken, Sayın Cumhurbaşkanımızdan Tarımsal Desteklemelerde, belirgin bir artış beklemekteyiz"