TARIMDAN HABER ÖZEL / Tarım Bakanlığı, tarımda üretim planlamasına giderken, diğer tarafta sertifikalı tohumluk dağıtımlarında büyük bir belirsizlik yaşanıyor. 2023 yılında çiftçinin ne kadar sertifikalı tohum kullandığı açıklanmadı. TİGEM, 2023 yılına ait üretim ve dağıtım rakamlarını CİMER’den bile saklarken, Tarım Bakanlığı da 2023 yılına ait sertifikalı tohumluk dağıtım rakamlarını açıklamadı.

DESTEKLER ÖDENİRKEN DAĞITIM RAKAMLARI AÇIKLANMIYOR

Tarım Bakanlığı sertifikalı tohumlukla ilgili 2023 yılı desteklerini öderken, tohumluk satış miktarının açıklanmaması soru işaretlerine neden oldu.

DAĞITIM MİKTARI BİLİNMEYEN TOHUMLUKLARIN DESTEĞİ NASIL ÖDENİYOR?

Tarım Bakanlığı sertifikalı tohumlukla ilgili üretim, ithalat ve ihracat rakamlarını açıklarken, dağıtımı yapılan tohumluk miktarını ise açıklamadı. Bu durum, dağıtım miktarı bilinmeyen tohumlukların destek ödemelerinin nasıl yapıldığı sorusunu gündeme getirdi.

Fındık fiyatları ne zaman açıklanacak? Beklentiler ne yönde? Fındık fiyatları ne zaman açıklanacak? Beklentiler ne yönde?

ÜRETİM, İHRACAT VE İTHALAT RAKAMI AÇIKLANDI DAĞITIM RAKAMI AÇIKLANMADI

Tarım Bakanlığının tohumluk istatistiklerine göre, 2023 yılında sertifikalı buğday tohum üretim rakamı 493 bin 498 ton olarak açıklandı. Bunun 101 bin tonu kamu tarafından üretilirken, 392,5 bin tonu ise özel sektör tarafından üretildi. Buğday tohumluğunda 14 bin ton ihracat yapılırken, 503 ton da ithalat yapıldı.

Üretim, ihracat ve ithalat rakamları açıklanmasına rağmen 2023 yılına ait tohumluk dağıtımları ise açıklanmadı.

TARIMDA PLANLI ÜRETİMLE ÇELİŞİYOR

Çiftçiye satışı yapılan sertifikalı tohumluk miktarının açıklanmaması, tarımda planla üretim için de büyük bir çelişki oluşturuyor. Çiftçinin ne kadar tohumluk kullandığı bilinmeden, tarımda planlı üretimin nasıl yapılacağı ise merak ediliyor.