Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, TMO, yerli çiftçiden aldığı arpayı bir kuruş bile zararına satamazken, yabancı çiftçiden aldığı arpayı ise yem fiyatlarını düşürmek için isterse bedavaya satabilir. Yabancı çiftçiye tanınan Hazine kıyağından dolayı TMO, hasat döneminde olmasına rağmen ithal ettiği arpayı ucuza satarak çiftçiyi cezalandıracak. 

TMO’nun 320 bin ton arpa ithalatına yönelik ihale sonuçlandı. Buna göre ortalama 270 dolardan yani yaklaşık 2400 TL/Ton’dan liman maliyeti arpa ithal edecek. Limandan sonraki maliyetlerle ithal arpa TMO’ya 2500 TL’ye mal olacak. TMO da ithal ettiği bu arpayı sözde yem fiyatlarını düşürmek için sanayiciye ve yetiştiriciye 1950 TL/Ton’dan satacak. Aradaki ortalama 500 lira zarar ise Hazine’den karşılanacak. 
Pekâlâ, TMO 1750 TL/Ton olarak açıklanan arpa alım fiyatının piyasada bir karşılığı olmadığı halde bu fiyatları yükseltip yerli çiftçiden arpayı neden 2400 TL/Ton’dan almıyor? İşte burada herkesin gözden kaçırdığı acı bir gerçek yatıyor. 

YABANCI ÇİFTÇİDEN ALDIĞI ARPAYI İSTERSE 1 KURUŞA BİLE SATABİLİR

TMO'nun yerli çiftçiden aldığı arpayı sanayiciye düşük fiyattan satarak görev zararı yapma yetkisi bulunmuyor. TMO’nun görev zararı sadece yabancı çiftçilerden ithal ettiği ürünler için geçerli. Yani yerli çiftçiden aldığı arpayı yem fiyatlarını düşürmek için sanayiciye düşük fiyattan satamıyor, ancak yabancı çiftçiden 2400 TL/Ton’dan aldığı arpayı isterse 1 kuruşa bile satarak görev zararı yapabiliyor! 

TMO YEM FİYATLARINI YERLİ ÇİFTÇİ ÜZERİNDEN DEĞİL YABANCI ÇİFTÇİ ÜZERİNDEN REGÜLE EDECEK!

Sadece yabancı çiftçiden aldığı ürünlerde Hazine zararı yapma yetkisi bulunması, TMO'nun asli görevinin de yeniden sorgulanmasına neden oldu. 1750 TL/Ton olarak açıklanan arpa alım fiyatının piyasada bir karşılığı olmadığı bilindiği halde TMO’nun bu fiyatları güncelleyememesinin altında da yerli çiftçinin ürünlerinde hazine zararı yapma yetkisinin bulunmaması yatıyor. Yani yabancı çiftçiye tanınan Hazine kıyağı yerli çiftçiye sağlanmadığı için TMO, mevcut alım fiyatlarından yerli çiftçiden hiçbir ürün alamıyor.  

ÇİFTÇİ FAİK TOY: YERLİ VE MİLLİ YIKIM PROJESİ! 

Ziraat mühendisi olan çiftçi Faik Toy, bu durumu ‘Yerli ve milli yıkım projesi’ olarak değerlendirirken, şunları kaydetti: “Artan girdi maliyetlerinden dolayı arpanın maliyeti 3 liraya çıkmış, TMO maliyetleri düşürmek yerine çiftçinin ürününü ithal ettiği arpa ile düşürmeye çalışıyor! Bu çiftçiye açılmış bir savaştır. Kendi çiftçisine ödenmeyen para, yabancı çiftçiye ödeniyor. İthal edilen arpa da zararına yem sanayisine satılacak. Pekala yem fiyatları düşecek mi? Bugüne kadar yapılan hangi ithalatta yem fiyatları düşmüşte şimdi düşecek! TMO’nun yaptığı ithalat ne üreticiye, ne tüketiciye kimseye bir faydası olmayacak. Sadece birkaç sanayiciye ve ithalatı yapan firmalara yarayacak. Hazine zarar edecek, bu zararı da 83 milyon karşılayacak”