Tarım Kredi Kooperatiflerinin hukuksuz ve sansürcü Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, 2021 yılında 357 bin ortağa toplam 11 milyar lira kredi kullandırdığını açıkladı. Poyraz, kullandırılan kredi miktarındaki artış oranının da bir önceki yıla göre yüzde 35.89 olduğunu dile getirdi. Yine 2021 yılında yaklaşık 200 bin ortağa da toplamda 1 milyar lira faizsiz kredi sağlandığı ve kredilerin tahsilat oranının da yüzde 98.15 olarak gerçekleştiği açıklandı.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin hukuksuz ve Anayasa Mahkemesi onaylı sansürcü Genel Müdürü Fahrettin Poyraz, yine kalem oyunları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve ekonomi yönetimini yanıltmaktan çekinmedi. Poyraz, 2021 yılında çiftçiye kullandırılan kredi miktarını açıklayarak, 2021 yılında tahsilat oranının yüzde 98.15’e çıktığını ileri sürdü. Poyraz, “Bu oran, kurumumuzun bugüne kadar gerçekleştirdiği en yüksek tahsilat oranı olmuştur” dedi. 

PARAVAN ŞİRKETLERLE KİRLİ VE GİZEMLİ İLİŞKİLERİ ORTAYA ÇIKMIŞTI

Paravan şirketlerle olan kirli ve şaibeli ilişkileri ortaya çıkan Poyraz, zor günler geçirirken, koltuğunu koruyabilmek için kalem oyunları ile Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetimini yanıltmaya devam ediyor. 

TARIMSAL GİRDİ ENFLASYONU ORANINDAKİ ARTIŞI BAŞARI OLARAK GÖSTERDİ!

Çiftçiye kullandırılan kredi miktarında geçen yıla göre yüzde 35.89’luk artış bir başarı gibi gösterilse de aslında girdi maliyetlerindeki artıştan dolayı burada çiftçinin lehine bir durum söz konusu değil. Çünkü TÜİK, Ekim ayı tarımsal girdi enflasyonu yüzde 29.58 olarak açıklarken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin ortaklara kullandırdığı kredi miktarındaki yüzde 35.86’luk artışı bir başarı olarak göstermek kalem oyunları ile algı yapmaktan başka bir anlam ifade etmiyor. 

2021’DE DE ORTAK SAYISI AZALMAYA DEVAM ETTİ

Tarım Kredi Kooperatiflerinde kredi kullandırılan ortak sayısının 2021 yılında da düşmeye devam etmesi dikkat çekti. 2018 yılında kredi kullandırılan ortak sayısı 414 bin 482 iken bu rakam, 2019 yılında 390 bin 763’e, 2020 yılında ise 364 bin 238’e düşmüştü. Poyraz, 2021 yılında ise kredi kullandırılan ortak sayısını 357 bin olarak açıkladı. Buna göre, 2021 yılında 7 bin ortak daha Tarım Kredi Kooperatiflerinden uzaklaştı. Tarım Kredi ortakları, hızla Tarım Kredi Kooperatiflerinden uzaklaşırken, Poyraz’ın tarımsal girdi enflasyonu ile hemen hemen başa baş olan kredi miktarındaki artışı bir başarı olarak sunması dikkat çekti. 

ÇİFTÇİ FAİZSİZ KREDİ İLE SADECE 357 KİLO ÜRE GÜBRESİ ALABİLİYOR 

2018 ve 2019 yıllarında çiftçiye yüzde 40’lara çıkan faizle büyük bir darbe vuran Poyraz’ın, 2021 yılında 200 bin ortağa kullandırılan 1 milyar lira faizsiz kredi ile övünmesi de bir başka algı çalışması olarak karşımıza çıkıyor. Poyraz’ın açıkladığı 1 milyar faizsiz kredinin ortak sayısına bölündüğünde, ortak başına 5 bin lira gibi komik bir rakam çıkıyor. Çiftçinin tarımsal üretimde ihtiyaç duyduğu kredi miktarı düşünüldüğünde 5 bin liranın komik bir rakam olduğu görülecektir. Gübre üstünden bir hesap yapılacak olursa çiftçi, faizsiz kullandırılan 5 bin lira kredi ile sadece 357 kilo üre gübresi alabiliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri gibi köklü bir çiftçi kuruluşunun, komik rakamlarla ve çiftçinin hiçbir yarasına merhem olmayan göstermelik politikalarla düşürüldüğü durum gerçekten içler acısı bir tabloyu ortaya koyuyor. 

EN BÜYÜK ALGI ÇALIŞMASINI KREDİ TAHSİLAT ORANINDA YAPTI!

Poyraz’ın en büyük algı çalışmasını da kredi tahsilat oranlarında yapması dikkat çekiyor. Artan girdi maliyetlerinden çiftçi tarlasını ekmekte zorlanırken, Poyraz’ın kalem oyunları ile kredi tahsilat oranını yüzde 98.15 olarak göstermesi tam bir şaşkınlıkla karşılandı. Tahsilat oranının bu derece yüksek olması, çiftçinin üretim ve üretim sonrasında hiçbir sorunu bulunmadığı anlamına geliyor. Ancak gerçekler böyle olmadığı halde, böyle kalem oyunları ile çiftçinin yaşadığı sorunların üstü örtülerek hem ekonomi yönetimi bilerek yanıltılıyor hem de ülkenin tarımsal enflasyonunun daha da artmasına zemin hazırlanıyor. 

KREDİ TAHSİLAT ORANI KALEM OYUNLARI İLE NASIL YÜKSEK GÖSTERİLİYOR? TAHSİLAT ORANI NE KADAR YÜKSEK ÇIKARSA GENEL MÜDÜR O ORANDA TEŞVİK PRİMİ ALACAK!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde gerçekte tahsilat oranı yüzde 65 ile 70’i geçmezken, nasıl oluyor da tahsilat oranı yüzde 98.15 çıkıyor? Çiftçinin yaklaşık 1.5 milyar vadesi geçen borcu kanun kapsamında yapılandırılıp, daha sonra da örneğin 100 bin lira borcu olan çiftçinin 60 bin lirasını alıp 40 bin lirasını da tahsilat yapmış gibi gösterip (doldur boşalt yapılarak) tahsilat oranı yukarıya çekiliyor. Kalem oyunları ile tahsilat oranı ne kadar yukarı çekilebilirse Cumhurbaşkanı Erdoğan ve ekonomi yönetimini yanıltmakla kalmayıp bir de Genel Müdür o oranda teşvik pirimi alıyor. 

MERKEZ BANKASI BAŞKANI KAVCIOĞLU GIDA ENFLASYONUNUN BAŞ SORUMLUSU OLARAK TARIM KREDİ'Yİ GÖSTERMİŞTİ 

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, geçtiğimiz yıl Ocak ayındaki Yenişafak’taki yazısında Türkiye’deki gıda enflasyonunun baş sorumlusu olarak Tarım Kredi Kooperatiflerinin asli görevini yapmamasını göstermişti. Kavcıoğlu, Tarım Kredi Kooperatiflerinin geniş kurumsal yapısına rağmen, büyük oranda Hazine kaynağını çiftçilere kredi olarak dağıtma işi dışında bir görev üstlenmediğini, tarım politikaları konusunda da bir çözüm geliştiremediğine vurgu yapmıştı.