Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin Meclis'te gösterdiği hububat ürünlerinin maliyet ve satış fiyatlarıyla ilgili tablo kendisini çok kötü bir şekilde açığa düşürmüştü. Mayıs ayında arpa alım fiyatı 1750 TL/Ton olarak açıklanırken, Bakan Pakdemirli, TBMM’de gösterdiği tabloda 2021 yılında arpanın maliyet fiyatının 1.85 TL olduğunu belirtmişti. Bakan Pakdemirli’nin bu açıklaması bir itiraf niteliği taşırken, hububat alım fiyatının da maliyetin altında açıklandığını ortaya koymuştu.

Tarım ve Orman Bakanlığı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada manidar bir savunmada bulundu. Yaşanan kuraklıktan dolayı arpada maliyetlerin 1.85 TL olarak hesaplandığı ancak alım fiyatlarının açıklandığı Mayıs ayında ise kuraklığın etkisinin bilinmediği ileri sürüldü.

KURAKLIKTAN DOLAYI MALİYETLER ARTTI İSE O ZAMAN ALIM FİYATI NEDEN ARTIRILMADI?

Tarım ve Orman Bakanlığının bu açıklaması ile kafalar iyice karışırken, bu durum; ‘o zaman Mayıs ayında açıklanan hububat alım fiyatları kuraklıktan dolayı artan maliyetlere göre yeniden neden revize edilmedi?’ sorusunu gündeme getirdi. 

TMO'YA 1750 TL'DEN ARPA SATAN ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANACAK MI? 

Hububat alım fiyatları piyasa gerçekleri ile örtüşmediği için TMO, bu yıl çiftçiden pek bir ürün alamazken, açıklanan alım fiyatından TMO’ya ürün satan çiftçi varsa bu çiftçilerin durumunun ne olacağı da merak ediliyor. Bu konuda Tarım ve Orman Bakanlığının bugüne kadar bir adım atmaması da yaptığı açıklamadaki samimiyetsizliği ortaya koyuyor. 

İŞTE BAKANLIKTAN YAPILAN GARİP SAVUNMA!

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin TBMM Genel Kurulunda bütçe görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada “arpa fiyatlarına” ilişkin yaptığı açıklamanın çarpıtılarak farklı bir şekilde kamuoyuna yansıtıldığı görülmektedir. Konuyla ilgili aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek görülmüştür. 

ARPADA YÜZDE 30.7 BUĞDAYDA İSE YÜZDE 13.9 KAYIP YAŞANDI

Arpa fiyatlarının piyasa fiyatının altında kaldığı ve çiftçinin zarara uğratıldığı iddiaları, gerçeği yansıtmamaktadır. Bilindiği gibi arpa üretimi, kuraklık nedeniyle bir önceki yıla göre yüzde 30,7 oranında, buğday üretimi ise geçen yıla göre yüzde 13,9 oranında azalma göstermiştir. Kuraklığın da etkisiyle birim alandan elde edilen verimin düşmesi kilogram başına düşen maliyeti artırmaktadır. 

Arpa üretiminin dekara maliyeti, buğdaya göre daha az olmaktadır. Ancak bu yıl kuraklık nedeniyle dekar başına arpa verimindeki düşüş, buğdaya göre daha yüksek oranda gerçekleşmiştir. Bu nedenle 1 kilogram arpanın maliyeti, 1 kilogram buğdaya göre daha yüksek oluşmuştur.

HASAT SONRASI ÜRÜN MALİYET HESAPLARI ARTTI 

Öte yandan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) alım fiyatları hasat öncesinde Mayıs ayında açıklanmıştır. Ancak Mayıs ayı sonrasında kuraklığın etkileri ile verimin düşmesi hasat sonrasında ürün maliyeti hesaplamalarına artış yönünde etki etmiştir. Açıklanan maliyet ve fiyatlar, hasat ile birlikte oluşan verileri içermektedir.  Bu veriler dikkate alındığında, 2021 yılında çiftçilerimizin ortalama maliyetinin ve açıklanan alım fiyatlarının üzerinde bir fiyatla ürünlerini pazarladığı görülmektedir. 

KURAKLIK DESTEĞİ VERİLECEK

Diğer taraftan; meydana gelen kuraklık nedeniyle verim kaybı yaşayan üreticilerimize kuraklık desteği verilmesine karar verilmiştir. Bu kapsamda 651 bin üreticimize toplamda 2,6 milyar TL kuraklık destek ödemesi Aralık ayının ikinci yarısından itibaren çiftçilerimizin hesaplarına aktarılmaya başlanacaktır. Bakanlık olarak her zaman çiftçilerimizin, üreticilerimizin yanındayız ve onları desteklemeye devam edeceğiz."