Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, Tarımda Milli Birlik Projesi ile ilgili şok bir iddiada bulundu. Üst düzey bir bakanlık yetkilisinden aldığı bilgiye göre sektörde büyük tepki çeken Tarımda Milli Birlik Projesi’nin Eylül ayında yapılacak Tarım Şurasında sektör temsilcilerine dikte ettirileceğini belirten Özden, “Kafaya koymuşlar tarımı tamamen sermaye teslim edecekler. Tarım Şurasına katılan sektör temsilcileri de anlaşılan dolgu malzemesi olarak kullanılacak” dedi. 

TZD 70'İNCİ YAŞINI KUTLUYOR

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD), 70’inci kuruluş yıldönümünü kutluyor. Kutlamalar çerçevesinde bugün Ankara’da önemli bir etkinlik düzenlendi.

ŞOK İDDİA: TARIM ŞURASI TOPLANMADAN ÇALIŞMALARI TAMAMLAMIŞLAR!

TZD’nin 70’inci Kuruluş Yıldönümü ve Geleneksel Tarıma Katkı Ödül Töreninde bir konuşma yapan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, sektörde büyük tepki çeken ve sessiz sedasız gündemden çekilen Tarımda Milli Birlik Projesiyle ilgili olarak önemli bir iddiada bulundu. 

HANİ ŞURADA GÖRÜŞÜLECEKTİ!

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın, tarımı tamamen sermayenin kontrolüne terk etmek için hazırlanan Tarımda Milli Birlik Projesi’ne yönelik bütün çalışmalarını tamamlandığını ve Eylül ayında yapılacak Tarım Şurası’nda da bu çalışmanın sektör temsilcilerine dikte ettirileceğini dile getiren Özden Güngör, “Anlaşılan Tarım Şurasında bizi dolgu malzemesi olarak kullanacaklar. Üst düzey bir bakanlık yetkilisinden aldığım bilgiye göre Bakanlık Tarımda Milli Birlik Projesine yönelik bütün çalışmaları tamamlamış durumda” diye konuştu. 

DÜNYANIN HANGİ YERİNDE 6,5 LİRA MAZOTLA ÜRETİM YAPAN ÇİFTÇİ VAR?

Türkiye Ziraatçılar Derneği (TZD) Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş, TZD’nin 70’inci Kuruluş Yıldönümü ve Geleneksel Ödül Töreninin açılışında yaptığı konuşmada tarım sektörü için iyi şeyler söyleyemeyeceğini belirterek, “Dünyanın hangi ülkesinde 6.5 liradan mazot kullanarak üretim yapan çiftçi var?” eleştirisinde bulundu. 

ÜRETEMEYİNCE İTHALAT YAPIYORUZ

Çiftçilerin en önemli sorununun finansman olduğunu ifade eden Demirtaş,  geçen yıl itibarıyla çiftçilerin kredi borçlarının 100 milyar lirayı aştığını söyledi. Döviz kurundaki dalgalanmadan dolayı tarımda girdi fiyatlarının arttığına dikkati çeken Demirtaş, "Mazot yem, gübre, zirai ilaç, enerji, fiyatları katlanarak arttı. Çiftçiler borçlu, üretmez durumda. Üretim yeterli olmayınca ithalata başvuruyoruz." diye konuştu.

Tarımsal üretimdekine benzer sorunların hayvancılıkta da yaşandığını anlatan Demirtaş, yem fiyatlarının yüksekliği ve bu alanda yapılan ithalata işaret etti.

Milli gelirin yüzde 1'inin çiftçiye ödenmesinin kanunla hükme bağlandığını hatırlatan Hüseyin Demirtaş, şu ifadeleri kullandı: 

"Buna rağmen, destekler milli gelirin binde 6'sını geçmiyor. Üretim girdi fiyatlarıyla sürdürülebilir olmaktan çıkıyor. Maalesef üreticiler zor günler yaşıyor. Üretici sayısı çok düşüyor, kırdan kente göçü engelleyemiyoruz. Hızla adım atılmazsa tarımda geldiğimiz durumdan geriye dönüş olmayacak"

Konuşmalardan sonra ödül törenine geçilerek, tarım sektörüne yönelik haber ve röportajlarından dolayı bazı gazeteciler ile sahada çalışma yapan TZD üyelerine ödülleri verildi.