Sabah gazetesinden Nazan Erdem'in haberine göre, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı'nın girişimleriyle 20 yıldır rafta bulunan proje hayata geçiyor. Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık cezaevinde bin hükümlü üretime katkıda bulunacak.

Adana'da, yıllardır vatandaşların işgal ederek tarım ve hayvancılıkta kullandığı 691 dönümlük Hazine arazisi, 20 yıl aradan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın girişimleriyle tahliye edildi. Alana Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumunun temeli atıldı. Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, organik ve sertifikalı üretimiyle ekonomiye katkı sağlayacak tarım cezaevinin, suç işlemeyi meslek haline getirenler ve sürekli suç işleyenlerle ilgili kısır döngüyü ortadan kaldıracağını söyledi.

VATANDAŞIN İŞGALİ ALTINDAKİ ARAZİ TAHLİYE EDİLDİ

Adana'nın merkez Seyhan ilçesi Akkapı Mahallesi'nde kayıtlı olan Hazine'ye ait 691 dönüm alan, 1994 yılında tarım açık cezaevi yapılmak üzere Adalet Bakanlığı'na tahsis edildi ama bugüne kadar sonuç alınamadı. Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, 2014 yılında göreve başladıktan kısa bir süre sonra, tozlu raflardaki dosyayı indirerek incelemeye aldı. Cumhuriyet Başsavcılığının yaptığı takiplerle, vatandaşların işgali altındaki arazinin tahliye edilmesi sağlandı.

TÜRKİYE'NİN EN MODERN TARIM AÇIK CEZAEVİ OLACAK

Tahliyenin ardından Adalet Bakanlığı'na Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu yapılması için tahsis edilen alanın etrafı çevrilip alt yapısı oluşturulurken, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan ve Başsavcı Vekili Cumali Tülü de tarım açık cezaevinin temelini attı. 'Türkiye'nin en büyük sulu tarım açık ceza infaz kurumu' olacağı belirtilen alanda, yöreye uygun organik tarım, büyük ve küçükbaş hayvancılık, lisanslı sera üretimi, örtü altı tarım, fidan ve çiçek yetiştiriciliği yapılacak. Başsavcı Ali Yeldan, Tarım Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun, Türkiye'nin en modern tarım açık cezaevi olacağını söyledi. Bine yakın hükümlünün, hem tarımsal alanlarda zirai faaliyetlerde bulunacağını hem de organik ve ekolojik tarım, örtü altı seracılık ve diğer çeşitli tarım dallarında sertifika ve belge alacağını kaydeden Başsavcı Yeldan, "Burada meslek öğrenen ve işi olmayan hükümlülere, Türkiye İş Kurumu ve KOSGEB üzerinden de iş kurmaları noktasında destek sağlanacak" dedi.

FAYDASINI TÜM TOPLUM GÖRECEK

Tarımın başkenti Adana'da, hükümlüleri üretimle buluşturacaklarını söyleyen Yeldan "Toplumsal yaşama uyum ve rehabilite olmaları amacıyla verilecek profesyonel eğitimle 'çiftçi hükümlü' olacak olan bine yakın kişi, organik ve sertifikalı üretim yaparak hem ekonomiye katkı sağlayacak hem de cezalarını çekmiş olacak. Bu, suç işlemeyi meslek haline getirenler ve sürekli suç işleyenlerle ilgili kısır döngüyü de ortadan kaldıracak, faydasını da tüm toplum fark edecek" diye konuştu.