TARIMDAN HABER ÖZEL 

İnsanlardaki kimlik numarası yerine geçen ve hayvanların tanımlanması ve izlenmesi için takılan kulak küpeleri karaborsaya düştü. Tarım ve Orman İl, İlçe müdürlüklerinin dışında sökülmesi ve takılması kesinlikle yasak olan kulak küpeleri, birileri için büyük bir rant alanına dönüşmüş durumda. Hayvan varlığını ve hayvan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden bu durum, ülke hayvancılığı için yaşanan büyük bir skandalı da gözler önüne serdi.

ALINIP SATILMASI YASAK OLAN KULAK KÜPESİ KARABORSADA ÇOK RAHAT ALINIP SATILABİLİYOR 

Ağrı’da ülke hayvancılığı açısından büyük bir skandal patlak verdi. Alınıp satılması kesinlikle yasak olan kulak küpesi, karaborsaya düşmüş durumda. Hayvan ticaretinin yoğunluğuna göre kulak küpesinin çiftçi 500-600 liraya kadar çıkıyor. 
Hayvanını satan ancak kulak küpesi olmayan veya sisteme kayıtlı olmayanlar, bu ihtiyacını hiçbir sıkıntıyla karşılaşmadan karaborsada satılan kulak küpelerinden karşılayabiliyor. Kulak küpesi sorunlu olanlar, karaborsadan temin etmediği sürece hayvanını satamıyor. Bundan dolayı karaborsada satılan kulak küpelerinin fiyatları günlük değişebiliyor. Hayvan ticaretinin az olduğu günler çifti 250 ile 300 lira arasında satılırken, hayvan hareketinin yoğun olduğu günler ise bu fiyatlar 600 liraya kadar çıkıyor. 

YETKİLİLER BU SORUNA NEDEN DUYARSIZ? 

Tamamen yasak olmasına rağmen, Ağrı’da karaborsada satılan kulak küpesi normal bir ticaret haline gelmiş durumda. Hiçbir emek harcamadan karaborsada satılan kulak küpelerinden dolayı birilerinin büyük bir rant elde ettiğine dikkat çeken yetiştiriciler, bu sorunu bütün yetkili kesimlere ulaştırmalarına rağmen bir sonuç alamadıklarına dikkat çektiler. 

RUHSATLI HAYVAN PAZARLARI BİLE KONTROL EDİLMİYOR MU? 

Tarımdan Haber’e yaşadıkları sıkıntılarla ilgili konuşan yetiştiriciler, bu kulak küpelerinin nasıl ve kimler tarafından satıldığının bilindiği halde kimsenin bunlara müdahale etmediğini belirttiler. Ruhsatlı hayvan pazarlarına kulak küpesi sorunlu olan hayvanların çok rahat alındığını ve burada alınıp satıldığını ifade eden yetiştiriciler, yetkililerin biran önce bu soruna bir çözüm bulmasını istediler.