TARIMDANHABER ÖZEL 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, hazine arazisi olarak ilk etapta 9 milyon 700 bin metrekare bir alanın üretime açılacağını belirtti. Tarımsal arazilerde alan ölçü birimi olarak dönüm vaya hektar kullanılırken, Bakan Pakdemirli'nin açıklamasında metrekare ölçü birimini kullanması dikkat çekti. Ekime açılacak 9 milyon 700 bin metrekare alanın dönüm karşılığı 9 bin 700, hektar karşılığı ise 970 ediyor. 970 hektar alanın tamamında buğday üretimi yapıldığı düşünüldüğünde ise bu üretimin Türkiye'nin toplam buğday üretimine katkısı sadece 10 binde 2 olacak.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, “Hazineye ait atıl tarım arazilerini, örnek ekilişler için çiftçilerimizin kullanımına açıyoruz. Böylece tarım arazilerimizden en etkin bir şekilde çiftçilerimizin yararlanmasını sağlayacağız” dedi.  

Pilot uygulama olarak başlatılan bu çalışmada, ilk etapta 9 milyon 700 bin metrekare alanda ekim yapılacağını ifade eden Pakdemirli, “Hububat, baklagiller, yağlı tohumlar ve yem bitkileri gibi stratejik ürünlerimizin ekilmesi sağlanacak” diye konuştu. 

Çiftçilerin, bu arazileri bedelsiz olarak örnek yaz ekilişler için kullanacağını dile getiren Pakdemirli, “Hem çiftçimiz hem de ülkemiz kazanacak. Tüm bu çalışmalarımızı Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile yürütüyoruz. Tarım sektörüne verdiği destek için Sn. Bakanımız Murat Kurum’a çiftçilerimiz adına teşekkür ediyorum” dedi. 

BAKAN ÜRETİME AÇILACAK ALANI DÖNÜM OLARAK DEĞİL METREKARE OLARAK AÇIKLADI 

Bakan Pakdemirli, açıklamasında üretime açılacak tarımsal alanın ölçü birimi olarak metrekareyi kullansa da tarımsal arazilerde alan ölçü birimi olarak metrekare değil dönüm veya hektar kullanılıyor. 

970 HEKTAR ALAN TARIMA AÇILACAK

Bakan Pakdemirli’nin ilk etapta ekimi yapılacağını açıkladığı 9 milyon 700 bin metrekare alan 9 bin 700 dönüm veya 970 hektar ediyor. 

TÜRKİYE’NİN TOPLAM ÜRETİMİNE KATKISI NE OLACAK?

Tarıma açılan 970 hektar alan, Türkiye’nin toplam üretimine ne kadar bir katkı sağlayacak? Tarıma açılan alanın tamamına buğday ekimi yapıldığını düşünelim. Dönümüne en iyi ihtimalle 450 kg verim üzerinden bir hesap yapıldığında 9 bin 700 dönümden toplam 4 bin 365 ton buğday elde edilecek.  

TOPLAM ÜRETİME 10 BİNDE 2 KATKI SAĞLAYACAK

Türkiye’nin toplam buğday üretiminin ortalama 20 milyon ton olduğu düşünülürse, tarıma açılan hazine arazilerinden elde edilecek 4 bin 365 ton buğday, Türkiye’nin toplam buğday üretimini 10 binde 2 artıracak. 

KADINLARA VE GENÇLERE POZİTİF AYRIMCILIK

Diğer yandan Bakan Pakdemirli, tarıma açılacak hazine arazilerinde kadınlara ve gençlere pozitif ayrımcılık yapılacağını belirterek, “Atıl Hazine arazisinin olduğu köylerde ikamet eden çiftçilerimize, yapılacak olan puanlama sistemiyle öncelik verilecek” dedi.