Merhaba Gazetesinden Emre Özgül'ün haberine göre, 2019 yılı için arpanın ton başına alım fiyatı bin 100, buğdayın ise bin 350 TL olarak belirlendi. Çiftçiler, “Önce girdi maliyetimiz düşürülsün. “Açıklanan fiyat, en yüksek değil en düşük olmalıydı. Çiftçi, bu artıştan da memnun olmaz” dedi

Çiftçilerin yüksek girdi maliyeti karşısında ektiği üründen eskisi gibi “kâr” elde etmediği yönündeki feryadı yükselirken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan 2019 yılı hububat alım fiyatları ile ilgili bir açıklama geldi. Erdoğan, sert ekmeklik buğday fiyatı ton başına bin 350 TL, arpa alım fiyatı ton başına bin 100 TL olarak belirlendiğini söyledi. Yine Erdoğan, buğdayda yüzde 29, arpada da yüzde 33 bir artış yaptıklarını belirtti. Fakat belirlenen yeni fiyatlar da çiftçileri memnun etmeye yetmedi. Çiftçiler, “Arpa zaten bu dönemlerde bin 300, buğday da bin 400 liradan falan alınıyor” dedi. Çiftçiler, herşeyden önce girdi maliyetlerinin düşürülmesini talep ederken, arpa ve buğdayda belirlenen yeni fiyatın biraz üstünün, taban fiyat olarak belirlenmesinin daha doğru olacağını savunuyor.

ÇİFTÇİNİN YÜZÜ BU FİYATA GÜLMEZ

Arpa ve buğdayda alınan yeni fiyatları değerlendiren Karatay Ziraat Odası Başkanı Rıfat Kavuneker, arpanın güncel fiyatının bu dönemlerde bin 300. bin 400 TL olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın “Arpada alım fiyatı bin 100 TL olarak belirlenmiştir” söylemlerine Başkan Kavuneker, “Arpada bu fiyat az” dedi. Buğdayın da bin 350 liradan alınacağını müjde olarak veren Erdoğan'ın söylemlerinin de çiftçiyi yeterince memnun etmeyeceğini ifade eden Başkan Kavuneker, şunları söyledi: “Buğdayda fiyat zaten bu dönemlerde bin 300, bin 400 TL.

Buğdayın bir üreticiye masrafı zater bin, bin 100 lira. Zaten buğdayın kalitesini belirlemek bizim elimizde olan bir şey değil. Bu durumda en etkili faktör doğal şartlar. Çiftçi, tohuma, gübreye ne kadar dikkat ederse etsin hava şartlarının ne getirip ne götüreceğini yeterince bilemez. Belirlenen fiyat, buğdayda da arpada da az. Çünkü çiftçinin maliyeti çok yüksek. Öncelikli iş, maliyetlerin düşürülmesidir. Eğer maliyetlerimiz düşerse, buğday için bin 400 lira iyi olur. En azından çiftçi daha rahat bir nefes alır. Tarımsal enerji ile normal enerji arasında yüzde 40 fark var. Biz, tarımsal üretim yaptığımız için enerjiye yüzde 40 daha fazla para veriyoruz. Akaryakıt, gübre ve tohum fiyatı çok yüksek. Arpanın en az bin 250 TL olması gerekirdi. Buğdayın da en az bin 500 TL olması gerekirdi. Çiftç, yeni fiyatlardan da memnun olmaz.”