Türkiye’de tarımsal destekler artmış gibi görünse de çiftçiye ödenen tarımsal desteklerin toplam tarımsal gelir içinde yüzde 5 gibi komik bir rakama tekabül ettiğine dikkat çeken Ergin Kahveci, “Sermayesi ve öz kaynağı olmayan çiftçiye toplam tarımsal hasılanın yüzde 5’i kadar bir destek vererek 85 milyonun beslenmesi için üretim yapmasını bekliyoruz. Bu yapının sürdürülebilir bir tarafı bulunmuyor” dedi. 

TARIMDA MEVCUT YAPI SÜREKLİ SORUN ÜRETİYOR ÇİFTÇİ GEÇİNEMİYOR!

TV 5’de Sadettin İnan’ın hazırlayıp sunduğu Tarım ve Emek programında, çiftçi borçlarıyla ilgili de önemli tespitlerde bulunan Kahveci, çiftçinin yıllık ödeyeceği borç miktarının kazancının da üstüne çıktığına işaret ederek, ülke tarımı açısından bu durumun düşündürücü bir hal aldığının altını çizdi.

TÜİK ve BDDK verilerine göre çiftçinin 2018 yılında üretimden elde ettiği toplam kazancının 40 milyar lira ancak buna karşılık ödediği borç miktarının ise 45 milyar lira olduğunu vurgulayan Kahveci, aradaki 5 milyar lira açığı ise şehirdeki oğlundan, kızından aldığı destekle veya ikinci bir iş yaparak kapattığını kaydetti. Bu durumun ülke tarımı açısından tehlikeli bir boyuta doğru gittiğini dile getiren Kahveci, “Mevcut yapımız sürekli sorun üretiyor. İşte çiftçimiz bundan dolayı kazanamıyor ve üretimden çekiliyor” dedi. 

TARIMDA GAYRİ NAKDİ KREDİ MİKTARI ARTIYOR 

Çiftçinin banka ve piyasalara 150 milyar lira borcu bulunduğunun altını çizen Kahveci, gayri nakdi kredi miktarının da 2019 Ocak-Kasım döneminde 5 milyar liradan 8 milyar liraya çıktığını belirterek, “Çiftçimizin sermayesi ve öz kaynağı olmadığı için üretimde kullanacağı krediyi evini, arsasını, traktörünü ipotek ettirerek kullanabiliyor. Gayri nakdi kredi miktarının artması da bize çiftçimizin bu anlamda nasıl bir sıkıntı içinde olduğunu gösteriyor. Bu gidişle ülke tarımını biz bir yere götüremeyiz” değerlendirmesinde bulundu. 

TARIMDA TÜRKİYE KENDİ MODELİNİ NEDEN OLUŞTURAMIYOR?

Türkiye coğrafyasının Allah’ın bir lütfu olduğunu ifade eden Kahveci, “Bu coğrafyada bizim üretemeyeceğimiz bir şey yok. Ancak bu kadar zenginliğin içinde tarımda Türkiye modelini neden oluşturamıyoruz bunu oturup sorgulamamız gerekiyor” dedi. 

ÇİFTÇİNİN İLACI SEVGİ VE SERMAYEDİR 

Tarımsal üretimin birincil yani çiftçi ayağında sosyal bir bakış açısının olması gerektiğini kaydeden Kahveci, “Üretimin birincil ayağında bakış açımız bu olursa çiftçiyi seversiniz, küresel piyasanın şartlarına terk ederek ezdirmezsiniz. Bu sevgi karşısında çiftçi de size güvenir ve üretmek için her türlü fedakarlığı gösterir. Onun için ben diyorum ki; sevgi ve sermaye. Sevgi ve sermaye çiftçinin ilacıdır” diye konuştu.