Bu zararlı böcekle ilgili olarak üreticiler yoğun olarak il müdürlüklerine müracaat ediyor. Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elamanlarınca, yerinde yaptıkları bahçe kontrollerinde; üreticilerinin mücadele zamanını doğru bir şekilde tespit edemediği ortaya çıktı. Etkili bir mücadele için zararlının biyolojisinin takip edilmesi çok büyük önem arz ediyor. Üreticilerin taleplerini dikkate alan Gıda Tarım ve İl Müdürlükleri de Ağustosböceği ile ilgili mücadele yollarını anlatıyor.

İşte Ağustos Böceği İle Mücadelede Üreticilerin Yapması Gerekenler:

Tanımı, Yaşayışı ve Zarar Şekli

Büyük Kara Ağustos böceği (Lyristes plebejus) olarak bilinen erginin genel rengi siyah olup, toraks ve abdomende beyaz renkli unumsu bir yapı vardır. Doğadaki ilk erginler Haziran ayının ilk haftasından başlayarak ağustos ayının son haftasına kadar görülmekte. En yoğun ergin çıkışı Haziran ayının son haftası ile Temmuz ayının başında olmakta. Erkekleri ortalama 10.55 gün, dişileri ise 9,7 gün yaşamakta. Dişileri yumurtalarını koymak için ovipozitörleriyle bitkilerin özellikle bir ve iki yıllık sürgünlerinde açtıkları yaralar nedeniyle sürgün ve dallarda kurumalar oluşmakta, topraktaki nimflerin köklerde beslenmesi sonucu da bitkiler zayıf düşmekte.

Yumurta açılımı sonbaharda ilk yağmurlardan sonra başlayıp Aralık ayının üçüncü haftasına kadar devam ediyor. Yumurtadan çıkan nimfler kendini toprağa atarak köklerde beslenir. Beş nimf dönemi geçirmekte. Nimflerinin 5–50 cm toprak derinliğinde görüldükleri, 20–40 cm derinlikte yoğunlaştıkları, daha çok ağacın gövdesinden 40–180 cm uzaklıkta bulundukları belirlenmiş.

Mücadelesi

Mekaniksel Mücadele, Ağustos böceklerinin yumurta bırakarak oluşturduğu zararı önemli oranda azaltmaktadır. Bu amaçla öncelikle Ağustos böceklerinin yumurta bırakma döneminde bahçe içinde veya kenarındaki yabancı otlar biçilmemeli veya şeritler halinde bırakılmalıdır. Yumurta bırakma dönemi tamamlandıktan sonra yumurta bırakılmış otlar biçilmeli ve imha edilmelidir. Bu yöntem hem zararını azaltma hem de sonraki yılların yoğunluğunu düşürme yönünden önemlidir. Erginler yumurta koymak için kabukları soyulmuş kuru kavak dallarını daha çok tercih ettiği, bu nedenle zararlının yumurta bırakma sürecinde, kabukları soyulmuş kavak dallarının bahçenin birçok yerine toprağa sokulmasının ve yumurta açılımından önce bahçeden uzaklaştırılması önerilebilecek bir önlemdir.

Ergin çıkışının yoğun olabileceği yıllarda, ergin çıkışına yakın veya ergin çıkışı periyodunda toprağın sürülmesi, toprak içerisinde bulunan ve çıkışa yakın olan nimf yoğunluğunun düşmesinde etkili olmaktadır. Bunun için Haziran sonu- Temmuz başı toprağın 5–10 cm derinlikte sürülmesi önerilmelidir. Kayısı bahçelerinde kümes hayvanlarının bulundurulması bu zararlının, popülasyonunun düşürülmesinde çok etkili olacaktır.