Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, yazılı bir açıklama yaparak süt üreticisinin artık dayanacak gücünün kalmadığını belirtti. Şuan da 1 kg çiğ sütün üretim maliyetinin 8.13 lira olduğunu belirten Keskin, ancak üreticinin ürettiği sütü 7.5 liradan sattığını kaydetti. İsim vermeden Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'ye seslenen Keskin, "Üreticiler yorgun ve de çok kızgın. Çiğ süt fiyatları artsın demekten yorulduk. Üreticinin beklentileri ve inançlar kalmadı. Bizler sahada olan insanlar olarak diyoruz ki, masa başından Ankara'dan bu işler görüldüğü gibi değil. Ortalık yangın yeri" dedi. 

HER İKİ BAKANLIKTA SÜT ÜRETİCİSİNİN ZARARINI GÖRMEZLİKTEN GELMİŞTİ

Bilindiği üzere Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati geçtiğimiz günlerde, süt fiyatları artırıldığı için yem fiyatlarının arttığını gerekçe göstererek, çiğ süt fiyatlarının artırılmayacağını açıklamıştı. Tarım ve Orman Bakanlığı da CHP'nin İzmir'deki çiftçi buluşmasında konuşan kadın çiftçilerle ilgili yaptığı açıklamada 15 Mayıs'ta belirlenen çiğ süt fiyatlarının maliyetlerin üstünde olduğunu belirterek, çiğ sütte artan maliyetleri görmezlikten gelmişti. 

Bu açıklamaların ardından Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin, bugün yazılı bir açıklama yaparak, hayvancılıkta üreticinin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Keskin'in yaptığı yazılı açıklamada dikkat çeken başlıklar şöyle...

ÇİĞ SÜT FİYATLARI ARTSIN DEMEKTEN YORULDUK!

Her şeyin maliyeti artıyorsa çiğ süt referans fiyatının da  artmasını istiyoruz. Üreticiler batıyor. Çiğ süt üreticileri olarak artan enerji maliyetleri, kaba yem fiyatları ve daha bir çok girdi kalemlerimize gelen zamlar karşısında çok zor durumdayız. Çiğ süt fiyatları artsın demekten yorulduk, Şuan 1 Litre çiğ süt maliyeti 8,13 TL olup, Pariteden yani 1.3 den hesaplarsak 9,28 TL dir.

SAMAN, YONCA, ARPA FİYATLARI ORTADA YEME SÜREKLİ ZAM GELİYOR!

Samanın, yoncanın sılajın, arpanın fiyatları ortada. Sadece yemle de bu iş olmuyor. Elektrik, yani enerji maliyeti, işletme maliyeti, yem, kaba yem, işçilik maliyetlerinin hepsini göz önünde bulundurmak lazım. Yem sürekli artıyor, üretimde olmazsa olmazımız yem ancak diğer maliyetlerimize sürekli zam geliyor. Enerji maliyetleri, işçilik, hepsi aşırı derecede artmıştır. Yem fiyatlarını zaten söylemiyoruz. 

ÜRETİCİ YAPTIĞI İŞTEN BİR KAZANÇ SAĞLAMIYOR

Biz üreticiler olarak üretim yaptığımız bu işten hiçbir kazanç sağlayamıyoruz. İşletmelerimizi ayakta tutmak zorundayız ama bu şartlarda nasıl ayakta kalabiliriz. Tüm maliyetleri  işin içine kattığımızda durumumuz ortada. Hep feryat eden figan eden durumda biz oluyoruz, ürettiğimiz ürününün bedelini başkaları belirliyor. Bu işin sahibi biz üreticileriz. Birileri masa başında referans fiyat belirliyor ve arkasını takip etmiyor. Arttırdığınız referans fiyatı biz göremeden maliyetlere zam geliyor. Girdilerimiz sürekli artmaktadır. Mesela Akaryakıt her gün yükseliyor. Çıkmaz bir yol aldı artık bu durum. O zaman her ay referans fiyata zam gelsin. 

HER AY SÜT FİYATLARININ GÜNCELLENMESİNİ İSTİYORUZ!

Her Ay süt fiyatlarının güncellenmesini istiyoruz. Aylık olarak maliyet artışlarına göre referans fiyat  revize edilsin. Biz artık bunu bekliyoruz. Önümüz kurban bayramı, üreticiler yorgun ve de çok kızgın. Beklentileri ve inançlar kalmadı. Bizler sahada olan insanlar olarak diyoruz ki, masa başından ANKARADAN bu işler görüldüğü gibi değil. Ortalık yangın yeri. 

ÜLKEMİZİN TARIM VE HAYVANCILIĞININ GELDİĞİ NOKTA ÇOK ÜZÜCÜ

Ülkemizin Tarım ve hayvancılığının geldiği nokta çok üzücü, siz üretim yapan üreticiyi çiftçiyi korumazsanız onlarda çareyi bu işi bırakmakta arar. Başka bir işe geçiş yapar. Buda ülkemizin ekonomisine darbe vurur. Yazık değil mi onca emeklere, süt hayvanlarımız kesime gidiyor bu ne demek… Tüm yetkililere, sektör temsilcilerine sesleniyorum, Birlikte çıkalım bu çıkmazdan, çareler bulalım. Herkes üstüne düşen görevi ivedilikle yapsın. Hükümetimiz yetkililerine doğru bilgiler aktaralım. Bu üreticilerimiz kıymetli kaybetmeyelim. Çiğ süt fiyatları aylık revize edilsin. Üretimin sürdürülebilirliği için 1.3 paritenin korunmasını talep ediyoruz.