TAKİPÇİLERİMİZE ÖNEMLİ NOT: Bu haberimiz Tarım Kredi Kooperatiflerinin başvurusu üzerine Bakırköy 6. Sulh Ceza Hakimliğinin 4 Kasım 2020 tarihinde verdiği hukuksuz erişim engeli kararı ile yayından kaldırılmıştı. Ancak Anayasa Mahkemesi’ne yapılan başvuru haklı görülerek, 6 Şubat 2024 tarihinde verilen ihlal kararı ile haberimiz tekrar özgürlüğüne kavuşmuştur. Erişim engelini kaldıran mahkeme kararına ulaşmak için tıklayın…

Tarım Kredi Kooperatiflerinde 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan yüksek faizden dolayı çiftçi ortakların borcu katlanırken, katlanan borç da ödenemeyecek hale geldi. Çiftçi ortakları katmerli faize aylardır bir çözüm bulunmasını beklerken, Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın tepkiden çekindiği için çiftçilerle bir araya gelemediği ortaya çıktı. Geçtiğimiz ay Samsun’un Bafra ilçesinde çeltik tarlasında Genel Müdür Fahrettin Poyraz’ın katıldığı zirai insansız hava aracının tanıtım programı öncesinde çiftçilerin büyük bir protesto eylemine hazırlandığı ancak Samsun Valiliği ile Bafra Kaymakamlığının devreye girmesiyle çiftçinin eylemden vazgeçtiği kaydediliyor. 

Tarım Kredi Kooperatiflerinde, 2018 ve 2019 yıllarında uygulanan ve çiftçi ortakları tarafından ‘tefeci faizi’ olarak tanımlanan katmerli faiz sorununa aylardır bir çözüm bulunamadı. Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan yanlış politikadan dolayı indirimli tarımsal krediler bile cari faiz oranı ile çiftçiye kullandırılırken, faizlerin düşük olduğu dönemlerde bu sorun hissedilmezken, faizlerin yüksek olduğu dönemde ise çiftçi farkına varmadan ağır bir borcun altına giriyor. 

ZİRAAT BANKASI TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNE İŞTİKLERDEN DOLAYI DÜŞÜK FAİZLİ KAYNAK KULLANDIRMIYOR 

Tarım Kredi Kooperatiflerinde iştirakler çiftçiye kullandırılan kredi havuzundan ayrı tutulmadığı için Ziraat Bankası Tarım Kredi Kooperatiflerine ticari faiz oranı ile kaynak kullandırıyor. Ziraat Bankası’ndan ticari faiz oranı ile kaynak kullanan Tarım Kredi Kooperatifleri de indirimli tarımsal kredileri bile çiftçiye ticari faiz oranı ile kullandırıyor. İndirimli tarımsal kredi ile ticari faiz oranı arasındaki fark da çiftçiden ‘Kaynak Kullanım Ücreti’ adı altında tahsil ediliyor. Çiftçi ortakları, kredi kullanırken farkına varmadıkları ancak kredi ödemesinde karşılaştığı borçtan dolayı büyük bir şok yaşarken, gelinen noktada bu borçlar ödenemeyecek bir hale geldi. 

BAKAN PAKDEMİRLİ İLE GÖRÜŞMELERİNDEN DE BİR SONUÇ ÇIKMADI

Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı? Çiftçi bu sorunun cevabını arıyor: Yüksek faizle traktör alınır mı?

Çiftçi ortakları geçtiğimiz aylarda soruna bir çözüm bulunması için Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ile görüşmüşlerdi. Bakan Pakdemirli, sorunun çözümü konusunda yardımcı olacaklarını belirtmelerine rağmen görüşmeden sonra somut bir gelişme olmadı. 

TARIM KREDİ ORTAKLARI AF DEĞİL YAPILANDIRMA İSTİYOR 

Çiftçi ortakları uygulanan yüksek faizden dolayı ortaya çıkan borçları ödemelerinin mümkün olmadığını belirtirken, bu borçların faizlerinin bir kısmının indirilerek yapılandırılmasını istiyor. 

FAHRETTİN POYRAZ'I PROTESTO EYLEMİ SON ANDA ÖNLENDİ!

Diğer yandan Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Fahrettin Poyraz’ın geçtiğimiz ay Samsun’un Bafra ilçesinde katıldığı bir program öncesinde bölgedeki çiftçilerin yüksek faiz sorununa bir çözüm bulunmamasından dolayı büyük bir protesto eylemine hazırlandıkları ancak Samsun Valiliği ile Bafra Kaymakamlığının devreye girmesiyle birlikte Tarım Kredi ortağı çiftçilerin bu eylemden vazgeçtikleri kaydediliyor. Poyraz’ın bu programdan sonra uzun bir süre ortalıkta görünmemesi de dikkat çekerken, bu sessizlikte Tarım Kredi'deki yüksek faiz sorununun hangi boyutlara geldiğini gözler önüne koyuyor. 

ÇİFTÇİ BORÇ ÖDEYEMİYOR ANCAK RAKAMLARLA SORUNUN ÜSTÜ ÖRTÜLÜYOR!

Tarım Kredi Kooperatiflerinde kullandırılan kredilerin geri dönüş oranı son yıllarda düşmesine rağmen hala yüzde 90’ların üstünde seyrediyor. Kredilerin geri dönüş oranlarının yüksek görünmesi çiftçilerin borçlarını ödeyebildiğini gösterse de uygulanan borç yenileme sisteminden dolayı aslında burada yaşanan sorunun üstü örtülüyor. Örneğin 100 bin lira kredi kullanan bir çiftçi ortağı, Tarım Kredi Kooperatiflerinde uygulanan borç yenileme sisteminden dolayı borcunun 30 veya 40 bin lirasını ödediğinde borcunun tamamını 100 bin lira olarak ödemiş gibi gösteriliyor. Ödenmeyen 60 veya 70 bin lirası ise sanki yeniden kredi kullandırılmış gibi yenileniyor. Bu örnekte olduğu gibi çiftçi aslında 100 bin liralık borcunun 30 veya 40 bin lirasını ödemesine rağmen borç yenileme sisteminden dolayı tamamı ödenmiş gibi görünüyor. Durum böyle olunca da kredi geri dönüş oranları yüzde 90’ların üstünde görünüyor. 

ÇİFTÇİNİN BORCU KATLANIRKEN ÇALIŞANLAR PRİM ALIYOR 

Bu sanal uygulamadan dolayı çiftçinin borcu her yıl katlanırken, çiftçinin ağır borç yükünün üstü de örtülmüş oluyor. Borç yenileme sisteminde günü geldiği halde çiftçinin ödeyemediği 60 veya 70 bin lira sanki çiftçiye sıfırdan yeni bir kredi kullandırılmış gibi göründüğü için Tarım Kredi Merkez Birliği ve Bölge Birliklerinde çalışanlar da yenilenen bu krediden dolayı ektra prim alıyorlar. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA YANILTILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz yıl Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ‘Türkiye’nin En Büyük Çiftçi Ailesi Milletin Evinde’ programında çiftçilere kullandıran kredilerin geri dönüş oranlarındaki yüksekliğe dikkat çekerek “Çiftçilere kullandırılan kredilerin geri dönüş oranının yüzde 98 oranında olmasını önemli görüyorum” demişti.