Tarım Kredi'de Hüseyin Aydın’ın oğlunun ilişkili olduğu şirketten araç kiralanmış! Tarım Kredi'de Hüseyin Aydın’ın oğlunun ilişkili olduğu şirketten araç kiralanmış!

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan GÜBRETAŞ’ın İran/Razi’de ortağı olduğu gübre fabrikası olmasına rağmen, üre gübresi çiftçiye piyasadan daha pahalıya satılıyor. Üre gübresi piyasada 13 bin lira ile 13 bin 500 liradan satılırken, aynı gübre Tarım Kredi Kooperatiflerinde 14 bin 100 lira ile 14 bin 200 liradan satılıyor. Gıda fiyatlarını artıran ana unsurların başında çiftçinin üretimde kullandığı girdi maliyetlerindeki artış gelmesine rağmen hükümetin buradaki pahalı gübreye sessiz kalması manidar bulunuyor.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, artan gıda fiyatlarına çözüm üretemeyen hükümetin, fahiş fiyat iddiasıyla suçlu bulmaya çalışırken, çiftçinin en önemli girdisi olan gübrede büyük bir samimiyetsizliği ortaya çıktı. Gıda fiyatlarının temelini çiftçinin girdi maliyetleri oluştururken, siyasi atamalarla yönetilen Türkiye’nin en büyük çiftçi kuruluşu Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye gübre piyasadan daha pahalıya satılıyor. Tarım Kredi Kooperatiflerinin dış yatırımı olan İran Razi’de fabrikası bulunmasına rağmen üre gübresi, piyasa fiyatlarından daha pahalıya satılırken, gıda fiyatlarından şikâyetçi olan hükümetin buradaki gübre vurgununa sessiz kalması dikkat çekiyor.

Üre gübresinin tonu piyasada 13 bin lira ile 13 bin 500 lira arasında satılırken, aynı gübre Tarım Kredi Kooperatiflerinde 14 bin 100 lira ile 14 bin 200 lira arasında satılıyor. Çiftçiye gübre başta olmak üzere bütün tarımsal girdileri en uygun fiyata temin etmekle görevli olan Tarım Kredi Kooperatiflerinin, İran’da fabrikası bulunmasına rağmen üre gübresini diğer gübre bayilerinden tonda 500-600 TL daha pahalıya satması dikkat çekiyor.

HÜKÜMETİN GIDA FİYATLARINDAKİ SAMİMİYETSİZLİĞİ!

Gıda fiyatlarını artıran ana unsurların başında girdi maliyetleri gelmesine rağmen, hükümetin Tarım Kredi Kooperatiflerinde çiftçiye daha pahalı gübre satılmasına göz yumması, gıda fiyatları konusunda yaşanan samimiyetsizliği ortaya koyuyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin, çiftçiye gübreyi daha pahalı satarak gıda enflasyonunun artmasına neden olurken, diğer taraftan çiftçinin öz kaynakları kullanılarak sözde gıda fiyatlarını düşürmek için binlerce market açılıyor. Çiftçinin tarımsal üretimde kullanacağı ürünlerin temininde kullanılması gereken kaynakların, marketlere harcanması Tarım Kredi Kooperatiflerini asli görevlerini yapmaktan uzaklaştırıyor.

Çiftçinin öz kaynaklarıyla kurulan ve kendine ait yönetim kurulu bulunan Tarım Kredi Kooperatifleri, son yıllarda tamamen siyasetin oyuncağı haline getirilerek, çiftçiye hizmet etmesi gereken kurum liyakatsiz siyasi atamalardan dolayı AKP’nin siyasi çıkarlarına hizmet eden bir yapı haline dönüştürüldü.

MARKETLERİN ZARARI PAHALI GÜBREDEN Mİ ÇIKARILIYOR?

Türkiye gübre piyasasında etkin bir gücü olmasına rağmen Tarım Kredi Kooperatiflerinin üre gübresini çiftçiye piyasa fiyatlarından daha pahalıya satması akıllara ‘marketlerin zararı pahalı gübreden mi çıkarılıyor?’ sorusunu gündeme getirirken, Tarım Bakanlığının gübredeki bu vurguna göz yumması da manidar bulunuyor.

GIDA FİYATLARINDAN ŞİKAYETÇİ OLAN HÜKÜMET, ÇİFTÇİYE GÜBREYİ DAHA PAHALI KULLANDIRAN SİSTEME NEDEN DOKUNMUYOR?

Hükümetin artan gıda fiyatlarına gerçekten bir çözüm bulması gerekiyorsa öncelikle Tarım Kredi Kooperatiflerinde gübrenin çiftçiye fahiş fiyatla satılmasına neden olan sisteme el atması gerektiği kaydedilirken, Tarım Kredi Kooperatiflerinin Gübretaş’ın üretmediği gübreyi bile Gübretaş’tan tedarik ederek araya aracılar koyması çiftçinin gübreyi piyasadan daha pahalı kullanmasına neden oluyor. Diğer yandan Türkiye’nin en önemli dış yatırımı denilerek övünülen ve Türkiye’nin gübre problemini çözeceği vaadedilen İran/Razi’den Gübretaş’ın doğrudan gübre ithal etmeyerek, bu ülkeden ithal eden diğer firmalardan gübre alması da buradaki gübre ticaretinin sorgulanmasına neden oluyor.