Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Türkiye’nin en önemli çiftçi kuruluşu olan Tarım Kredi Kooperatiflerinde yaşanan ve Milli Gazete’nin ortaya çıkardığı skandalın üstünü örtmek için Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezinden bile kaçırdılar. Ancak Tarım ve Orman Bakanlığı bütün hesapları bozdu. 

Çiftçi kuruluşunda yönetim zafiyetinin faturası ağır oldu. Bruselladan dolayı kesime giden hayvanları Tarım Kredi Kooperatifleri sır gibi saklarken, Tarım ve Orman Bakanlığı acı tabloyu tarih ve rakamlarıyla ortaya koydu. Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği bilgilere göre Tareks Hayvancılık’ın tamamı yurtdışından ithal edilen 2307 birinci sınıf anaç hayvan brusella hastalığından dolayı zorunlu kesime gitti. Kesilen hayvanlardan dolayı Türkiye 42 milyon lira kaybederken, Tareks Hayvancılık’ta 12 milyon lira zarar etti. 

TARIM BAKANLIĞINDAN BİLE SAKLADILAR!

Hayvancılık cinayetinde en acı tablo ise, hastalıklı hayvanların bilerek Kırklareli’nden Yozgat’a taşındığı belgelendi. Tarım Bakanlığı’nın CİMER’e verdiği cevapta, söz konusu hayvanların nakilleriyle ilgili olarak Boğazlıyan Tarım İlçe Müdürlüğüne hiçbir bilgi verilmediği ve hayvanlar nakledildikten sonra ikinci, üçüncü şahıslardan bilgi alındığı kaydedildi. 

Tarım Kredi Kooperatiflerinin iştiraki olan Tareks Hayvancılık’ta yaşanan hayvancılık cinayetinin Türkiye’ye ve kuruma faturası ağır oldu. Yurtdışında milyonlarca Euro ödenerek ithal edilen anaç hayvanlar, bilinçsiz bir şekilde bir yerden bir yere taşınmasından dolayı brusella hastalığına yakalanırken, birinci sınıf A kalite 2307 anaç hayvan zorunlu kesime götürüldü. Brusella hastalığı tazminatlı hastalıklar kapsamında olmasına rağmen yurtdışına ödenen döviz miktarı ve hayvancılığa verdiği zarar bir tarafa sadece Tareks Hayvancılık, bu cinayetten dolayı 12 milyon lira maddi zarara uğradı. Yurtdışına ödenen döviz miktarı hesap edildiğinde zarar milyonlarca lirayı buluyor. 

CİMER'E TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI İLE TARIM KREDİ KOOPERATİFLERİNİN VERDİĞİ CEVAPLAR İÇİN TIKLAYIN 

SKANDALIN ORTAYA ÇIKMAMASI İÇİN MİLLİ GAZETE’NİN HABERLERİNİ SANSÜRLEDİLER!

Çiftçi kuruluşunda yaşanan hayvancılık cinayeti, kamuoyundan ve siyasilerden sır gibi saklandı. Skandalın ortaya çıkmaması için Milli Gazete’nin haberlerine ise hukuksuz bir şekilde erişim engeli getirilerek yayından kaldırıldı. Gazeteye gönderilen tekzip metinlerinde ise konuyla ilgili kaçamak cevapların verilmesi dikkat çekerken, hastalıklı hayvanlarla ilgili olarak kamuoyuna hiçbir bilginin verilmemesi de manidar karşılanmıştı. 

TARIM KREDİ SKANDALI CİMER’DEN KAÇIRDI TARIM BAKANLIĞI CEVAP VERDİ!

Hayvancılık cinayetinin kamuoyundan sır gibi saklanması üzerine Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi (CİMER)’den bilgi edinme hakkı talebinde bulunduk. Konuyla ilgili olarak sorularımıza Tarım Kredi Kooperatifleri hiçbir bilgi vermeyerek, Tareks Hayvancılık’ta yaşanan hayvancılık skandalını CİMER’den de kaçırırken, Tarım ve Orman Bakanlığı ise bütün sorulara cevap verdi. Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği cevaplar, yaşanan skandalın bütün boyutunu gözler önüne serdi.  

HAYVANLARIN HASTA OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE KIRKLARELİ’NDEN YOZGAT’A TAŞINDI!

Hayvancılık skandalında maddi zarar bir tarafa, hastalığın yayılmaması için brusellalı hayvanların bir yerden bir yere taşınması kesinlikle yasak ve büyük suç olmasına rağmen Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği bilgiler, binlerce hayvanın hasta olduğu bilindiği halde Kırklareli-Lüleburgaz’dan, Yozgat-Boğazlıyan’daki çiftliğe taşındığını ortaya koydu. 

1680 ANAÇ HAYVAN 25 MART’TA TAŞINDI ÜÇ GÜN SONRA SÖZLÜ OLARAK İHBARDA BULUNULDU!

Tarım ve Orman Bakanlığının verdiği bilgiye göre, 1680 anaç hayvan 25 Mart’ta Kırlareli-Lüleburgaz’dan Yozgat-Boğazlıyan’a taşındığı, taşındıktan 3 gün sonra Boğazlıyan Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne sözlü olarak brusella ihbarında bulunulduğu ve alınan kan örneklerinden 3 Nisan’da bu hastalığın hayvanlarda olduğunun tespit edildiği belirtildi. 

ÜLKE HAYVANCILIĞI İÇİN TAM BİR FELAKET! 

Konunun uzmanı veteriner hekimler, hayvanların taşındıktan hemen sonra brusella ihbarının yapılmasının, bu hastalığın bilindiği halde hayvanların taşındığını gösteren en önemli delil olduğuna dikkat çektiler. Veteriner hekimler, brusella hastalığı bilindiği halde bu hayvanların 800 km bir mesafede bir yerden bir yere taşınmasının ülke hayvancılığı açısından tam bir felaket olduğunun altını çizdiler.  

HAYVANLAR GAYRİRESMİ OLARAK TAŞINDI, BAKANLIK ÜÇÜNCÜ ŞAHISLARDAN ÖĞRENDİ! 

Yine brusella hastalığından dolayı kesilen hayvanların Kırklareli’nden Yozgat’a hiçbir izin alınmadan gayriresmi olarak taşındığı ortaya çıktı. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu konuyla ilgili olarak CİMER’e verdiği bilgide, “Tareks Hayvancılık A.Ş üst yönetiminin ani bir şekilde almış olduğu ikinci bir karar ile 1680 adet sağmal ve düve cinsi büyükbaş hayvan 19-25 Mart 2020 tarihleri arasında yeniden Lüleburgaz’dan Boğazlıyan’a nakledilmiştir. Bu nakiller ile ilgili Boğazlıyan İlçe Müdürlüğüne öncesinde hiçbir bilgi verilmemiş, hayvanlar nakledildikten sonra ikinci, üçüncü şahıslardan bilgisi alınmıştır” denildi. Bu durum bile yaşanan skandalın boyutunu gözler önüne seriyor. 

TARIM BAKANLIĞI AÇIKLADI 2307 ANAÇ HAYVAN HASTALIKTAN DOLAYI KESİLDİ!

Tarım Kredi Kooperatifleri, yaşanan skandalın ortaya çıkmaması için hastalıktan kesilen hayvan sayısını sır gibi saklarken, Tarım ve Orman Bakanlığı, brusella hastalığından dolayı tam 2307 hayvanın zorunlu kesime gittiğini açıkladı. Tareks Hayvancılık’ın Kırklareli ve Yozgat’taki çiftlikleri hastalıktan ari çiftlikler olmasına rağmen brusella hastalığının 6 ay gibi kısa sürede yayılarak binlerce hayvanın zorunlu kesime gitmesi, çiftçi kuruluşunda yaşanan yönetim zafiyetini de ortaya koydu. 

HASTALIĞI BÜTÜN ÇİFTLİKLERE BULAŞTIRDILAR! 

Tarım ve Orman Bakanlığı, 634 anaç hayvanın 24 Ocak’ta Yozgat’tan Kırklareli’ne nakledildiğini nakledilen bu hayvanlardan alınan kan örneklerinde brusella hastalığının tespit edilmediğini, ancak 25 Mart’ta 634 anaç hayvan dahil 1680 anaç hayvanın bu sefer tekrar Kırklareli’nden Yozgat’a taşındığını açıkladı. Bu bilgiler, Yozgat’tan taşınan hayvanlara brusella hastalığının Kırklareli’ndeki çiftlikte bulaştığını, Kırklareli’nden taşınan hayvanlarla birlikte de bu sefer Yozgat’taki çiftlikteki hayvanlara bulaştırıldığını gösteriyor. Yozgat’tan taşınmadan önce hayvanlarda bu hastalığın olmaması ve Kırklareli’nden 1680 anaç hayvanın taşınmasına rağmen Yozgat’taki çiftlikte 2307 hayvanın bruselladan dolayı kesime gitmesi Tareks Hayvancılık’ta yaşanan vahametin boyutunu gözler önüne serdi.  

HAYVANLAR HASTA OLDUĞU BİLİNDİĞİ HALDE NEDEN TAŞINDI? 

Tareks Hayvancılık, Kırklareli-Lüleburgaz’da çiftliği, geçmişte Ziraat Bankasından kullandırılan usulsüz kredilerle ismi gündeme gelen Dursun Akdağ’dan yüzde 50 kar ortaklığı ile kiralamıştı. İddialara göre, yüzde 50 kar ortaklığı ile kiralanan çiftliğin karantina altına alınarak kapalı kalmaması için brusella hastalığı olan hayvanların ani bir kararla Yozgat’taki çiftliğe taşındığı kaydediliyor. 

GENEL MÜDÜR ESKİ MİLLETVEKİLİ VE VETERİNER HEKİM! 

Tareks Hayvancılık’ın genel müdürlüğünü yapan eski AKP Milletvekili Adem Tatlı, aynı zamanda bir veteriner hekim. Veteriner hekimin Genel Müdürlük yaptığı bir iştirakte, hastalıklı hayvanların bir yerden bir yere taşınması skandalı daha da anlamlı hale getiriyor. 

SORUŞTURMA AÇILMASI GEREKİRKEN SÜMENALTI EDİLDİ! 

Hem hayvan hastalıkları bakımından hem de kurumu uğratılan zarardan dolayı buradaki yönetim zafiyetinin hesabı yetkililerden sorulması gerekirken, hayvancılık cinayeti sümenaltı edildi.