Adıyaman’da yıllarca alternatif ürün arayışı sonucunda çoğu çiftçi geleceğini badem ürünü yetiştiriciliğine yönlendirilmişti. Uzun bir zaman sonucunda Adıyaman’da çiftçi gece gündüz demeden Türkiye’nin farklı araştırma enstitülülerinden, üniversitelerden ve STK’lardan destek alarak badem konusunda hem alanda hem de verimde Türkiye birincisi oldu.
ADIYAMAN'DA 100 BİN DEKAR ALANDA BADEM ÜRETİMİ YAPILIYOR!
Türkiye’nin yüzüncü yılında, yüz bin dekarlık badem alanına ulaşmayı hedeflerken, üretilen bademin pazar sorunu yaşaması çiftçiyi mağdur ediyor. Çiftçinin ürününün değerlendirilmesi için Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından 2018 yılında Kahta Organize Sanayi Bölgesine Tarım Kredi A.Ş badem işleme tesisi kurulurken, badem alımı ile ilgili sağlıklı bir sürecin yönetilmemesi yapılan yatırımı da boşa çıkardı.
TARIM KREDİ ÇİFTÇİYE MESAJ GÖNDEREREK BADEM ALIMINI DURDURDU!
Tarım Kredi Kooperatifleri, bu yıl badem alımını kısa sürdürmesi ve 22 Eylül’de gönderilen bir mesajla badem alımının durdurulması, çiftçiyi tamamen mağdur edecek. Çiftçiye gönderilen mesajda; “22.09.2024 tarihinde Tarım Kredi Kooperatif müdürlüğü ‘’Değerli Çiftçilerimiz kooperatifimiz tarafından alınan badem kotasının dolmasından dolayı bugünden itibaren alım durdurulmuştur. Elinde tutanak olanların da ürünü kota dolduğu için alınamayacağından fabrikaya gitmemelerini rica ederiz” denildi.
SADECE ADIYAMAN'DA 10 BİN TONUN ÜZERİNDE BADEM ÜRETİLDİ
Sadece Adıyaman’da üretilen badem miktarı 10 bin ton civarındayken, Tarım Kredi Kooperatifleri Adıyaman, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Gaziantep’den toplam 1500 ton badem alımı yaptı.
Badem üreticileri, Tarım Kredi Kooperatiflerinin 4000 üzerinde marketi bulunduğuna dikkat çekerek, belirlenen badem alım kotasının artırılması istiyor. Üreticiler aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifleri yanında çiftçinin kara gün dostu olan TMO’nun da farklı ürünlerde olduğu gibi bademi de almalarını talep ediyor.