İl Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürlüğü teknik elemanları, Adana Biyolojik Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü teknik elemanı, İlçe Müdürlükleri teknik elemanları ve serbest tarım danışmanları katıldı.

Toplantıda, Adana genelinde ekilişi yapılan ürünlere ait hastalık ve zararlıların popülasyon durumları, uygulanan mücadele yöntemleri, sorunlar ve çözüm önerileri görüşüldü. Buğday hasadının yapılmakta olduğu ve verimde geçen yıla göre yüzde 20-30 düşüş olduğu, kuraklıktan etkilendiği belirtildi. Ayrıca buğday yetiştirme sezonunda buğday hastalıkları için yapılan kimyasal mücadelenin önemi üzerinde duruldu.

MİLDİYÖ HASTALIĞINA DİKKAT ÇEKİLDİ

Ayçiçeğinde mildiyö hastalığı sorunu yaşandığı ve dayanıklı çeşit kullanımı, geç ekim yapılması, tohum ilaçlaması, münavebe yapılması ve kültürel tedbirlere önem verilmesi gerektiği belirtildi. Ayçiçeğinde orabanş sorununun yıldan yıla arttığı, dayanıklı çeşit kullanımı, münavebe yapılması, ilaçlanabilen clearfield çeşitlerinin kullanımının yaygınlaştırılması belirtildi.

Geçtiğimiz günlerde ovada gerçekleşen aşırı dolu yağışı ve gece - gündüz sıcaklık farkından dolayı narenciyede aşırı çiçek dökümleri ve dolu zararları görüldüğü konuşuldu. Olumsuz hava koşullarının özellikle Yüreğir ve Kozan'da greyfurt ve limonlarda yer yer yüzde 20-30 arasında verim kaybına sebep olabileceği belirtildi. Soğan ve patateslerde satış fiyatının maliyetin altında olması nedeniyle pazarlamada sorun yaşandığı ve söz konusu ürünlerde yer yer hasat yapılmadığı belirtildi. Karpuz ve domateste hasatın devam ettiği konularına değinildi.