Eskişehir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, Alp, İnönü ve Günyüzü Ovaları tarımsal sit kapsamına alındı. Açıklamanın devamında, şu ifadeler yer aldı:

“Bakanlar Kurulu'nun 12.12.2016 tarih ve 2016/9620 Sayılı Kararı ile ülke genelinde 141, ilimizde ise 3 büyük ova koruma alanı olarak belirlenmiştir. Tarımsal üretim potansiyeli yüksek, erozyon, kirlenme, amaç dışı veya yanlış kullanımlar gibi çeşitli nedenlerle toprak kaybı ve arazi bozulmalarının hızlı geliştiği ovalar artık koruma alanı olarak belirlenmiştir."

Ovalarda Yanlış Kullanım Bitecek

“Koruma alanı ilan edilen bu ovalar 'tarımsal sit' kapsamında değerlendirilecektir. Böylelikle tarımsal nitelik taşıyan ovaların amaç dışı ve yanlış kullanımlar sonucu yok olması büyük ölçüde önlemiş olacaktır. Ovaların sınırları içerisinde yer alan onaylı planlı alanlar ile kararın yayımı tarihi itibarıyla ilgili mevzuatı uyarınca tarım dışı kullanma izni verilmiş olan alanlar için alınmış kararlar geçerliliği koruyacaktır."

3 Ova Tarımsal Sit Kapsamına Alındı

“Böylelikle 5403 Sayılı Toprak Koruma ve Arazi Kullanım Kanununun 14'üncü maddesine istinaden büyük ova statüsü ile ilimizde 3 ova oluşturulmuştur. Bu ovalar; Alpu Ovası, 51 bin hektar, İnönü Ovası 24 bin hektar ve Günyüzü Ovası ise 2 bin hektar yüz ölçümü alanı kapsamaktadır. Ayrıca 7 mahallemizin arazileri koruma altına alınan Ankara Polatlı Ovası sınırları içinde bulunmaktadır."

Kaynak: Eskişehir Tarım İl Müdürlüğü