Türkiye'nin stratejik kuruluşları olan şeker fabrikalarının keyfi kararlarla nasıl yönetildiğini gözler önüne seren büyük bir skandal ortaya çıktı. Tamamı pancar üreticilerine ait olan Amasya Şeker Fabrikası'nda yaşanan skandal, zarar ettiği gerekçesiyle satışa çıkarılan kamu şeker fabrikalarının mevcut durumunun anlaşılabilmesi için de güzel bir örnek teşkil etti.

Sözde Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifini bir yıl içinde seçime götürmek için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından görevlendiren üç memur, misafirhanede kalmayı kabul etmeyince üç ayrı daire tutuldu. Dairelerin de A'dan Z'ye bütün ihtiyaçları yönetim kurulunun haberi olmadan Yönetim Kurulu Başkanının kararı ile şeker fabrikası tarafından karşılandı. Tarım Bakanlığı tarafından görevlendirilen memurların kalacağı evlere alınan eşyalar 51 bin lira tutarken, eşyaların içinde lüks sınıfına giren bambu püsküllü havlu, bambu bornoz setinin dahi bulunması yok artık dedirtti.

Milli Gazete'den Sadettin İnan'ın haberine göre, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifini bir yıl içinde seçime götürmesi için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından geçtiğimiz yıl görevlendiren memurlarının bornoz ve çarşafından tutunda bütün şahsi eşyalarının şeker fabrikası tarafından karşılandığı ortaya çıktı.

BAKANLIK GÖREVLENDİRDİ AMA KAYYIM OLARAK ATANDILAR!

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifine görevlendirilen üç memur, önce kendilerini kooperatif yönetimine kayyum olarak atattırdılar, sonra da perdelerinden tutun da bornozlarına varasıya kadar bütün şahsi ihtiyaçları şeker fabrikası tarafından karşılandı. Yapılan harcamalardan ise fabrika yönetim kurulunun haberi olmadı.

YETKİLERİ KULLANMAK İÇİN MAHKEMEYE DAVA AÇTILAR

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Amasya Pancar Ekicileri Kooperatifini bir yıl içinde seçime götürmesi için Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Özgün, ziraat mühendisi Zahide Birsen Çapanoğlu ve M. Ali Korkmaz'ı geçtiğimiz yıl görevlendirdi. Mayıs ayında göreve başlayan Tarım Bakanlığı görevlendirme heyeti, Kooperatif yönetim kuruluna tanınan bütün yetkileri kullanmak üzere mahkemeye başvurarak kayyım olarak atanma talebinde bulundular.

10 GÜN İÇİN MAHKEMENİN KARARI DEĞİŞTİ!

Amasya Ağır Ceza Mahkemesi, Tarım Bakanlığı görevlendirme heyetinin talebini haklı bulmayarak 29 Kasım'da kayyım talebini reddetti. Ancak Tarım Bakanlığı görevlendirme heyeti mahkemenin bu kararına itiraz etti. Yapılan itirazı da aynı mahkeme 10 gün içinde değerlendirerek, Tarım Bakanlığı görevlendirme heyetinin kayyım talebini 11 Aralık'ta kabul etti. Amasya Ağır Ceza Mahkemesi'nin Tarım Bakanlığı görevlendirme heyetinin kayyım talebine ilişkin 10 gün içinde iki farklı karar vermesi dikkat çekti.

MİSAFİRHANEDE KALMAK İSTEMEDİLER!

Tarım Bakanlığı görevlendirme heyeti olarak atanan ancak Amasya Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararı ile kayyım olarak atanan üç isim, iddialara göre Amasya Şeker Fabrikası'na ait misafirhanede kalmak istemedi. Bu üç ismin kalması için üç ayrı daire kiralandı. Kiralanan bu dairelerin, dolap, muhtelif ev ve mutfak malzemeleri yorgan, banyo takımı, tül, polyester kumaş, mobilya, beyaz eşya, küçük ev aletleri gibi bütün ihtiyaçları Amasya Şeker Fabrikası tarafından karşılandı. Harcama kalemlerinin içinde bambu bornoz seti, bambu yorgan, kahve takımı, cezve, avize ve püsküllü havlu gibi kalemlerin bulunması da dikkat çekti.

KAYYIMIN KULLANDIĞI EŞYALAR MİSAFİRHANENİN DEMİRBAŞ LİSTESİNE EKLENDİ

Kayyım heyetinin kullanması için alınan eşyalara toplam 51 bin lira ödenirken, eşyalar da misafirhaneye getirilmediği halde misafirhanenin demirbaş listesine eklendi. Ancak skandal bununla da kalmadı. Kayyım için yapılan harcamaların Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatçi'nin kararı ile yönetim kurulunun haberi olmadan yapıldığı ortaya çıktı.

YÖNETİM KURULU BORNOZ VE ÇARŞAFLARIN PARASINI İSTEDİ!

Bunun üzerine fabrika yönetim kurulu geçtiğimiz 22 Şubat'ta toplanarak, kayyım heyeti için böyle bir eşya alımı zorunlulukları bulunmadığı gerekçesiyle alınan bütün eşyaların misafirhane demirbaş listesinden çıkarılarak ödenen paranın kayyım heyetinden tahsil edilmesi yönünde karar alındı. Bunun için fabrika yönetimi, kooperatif yönetiminden hangi eşyaların kimler tarafından kullanıldığının tespit edilerek bildirilmesini istedi. Ancak kayyım heyetinin bulunduğu Kooperatif yönetimi, fabrika yönetiminin bu talebine cevap vermedi. Kooperatif yönetimi cevap vermediği için de harcamaların ödenmesiyle ilgili yasal işlem başlatılamadı.

YÖNETİM KURULU BAŞKANI İDDİALARI DOĞRULADI!

Amasya Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Saatçi, iddialara ilişkin olarak gazetemize yaptığı açıklamada, eşyaların alındığını doğruladı. Ancak 51 bin liraya alınan eşyaların Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından görevlendirilen kayyım heyetine değil misafirhane için alındığını iddia eden Saatçi, bu eşyaların misafirhane dışında özel olarak kayyım heyeti tarafından neden kullanıldığı sorusuna ise cevap vermedi.

TARIMDANHABER